Vegan blauwe bessen cheesecake om je vingers bij af te likken!

juli 23, 2017

Als je ons op instagram volgt dan heb je vast wel de speculoos cheesecake voorbij zien komen die Chris en ik trakteerden voor onze verjaardagen. Het recept daarvoor kwam van Talitha Grace. Dit recept leerde mij een volledig nieuwe manier van cheesecakes maken. Hieruit voort kwam deze vegan blauwe bessen cheesecake. Volgens ons en anderen die hem probeerden één van de lekkerste taarten die we gemaakt hebben! Lees snel hoe jij deze taart zelf maakt!

 

ingrediënten vegan blauwe bessen cheesecake

 

Hoeveelheid: 12 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Baktijd: 1 uur
Koeltijd: minimaal 6 uur maar beter een volledige nacht.

Ingrediënten bodem
  • 130 gr. plantaardige boter (ik gebruik: Alsan)
  • 350 gr. vegan biscuits (ik gebruik: AH brosse digestive)
ingrediënten vulling
vegan cheesecake
  • 1,5 l. plantaardige vanille yoghurt (ik gebruik: Al­pro mild & crea­my va­nil­le (2 verpakkingen))
  • 2 pakjes Dr. Oet­ker kook­pud­ding va­nil­le
  • 200 gr. plantaardige boter
  • sap en zest van 1/2 citroen
  • optioneel: 200 gram verse bosbessen
ingrediënten blauwe bessen topping
  • 350 gram bosbessen (bevroren of vers maak niet uit)
  • 3 el. suiker
  • bodem koud water in een glaasje
  • 1 1/2 tlp. maizena
  • zest van 1/2 citroen
  • 1 tlp. citroensap
Bereidingswijze

vegan bosbessen cheesecake

  1. Vewarm de oven voor op 180℃ en bekleed de bodem van een 26 cm springvorm met bakpapier.
  2. Doe de boter voor de bodem in een pannetje en verwarm het tot het grotendeels gesmolten is.
  3. Voeg de gesmolten boter toe aan de verkruimelde koekjes en mix goed. Schraap af en toe de zijkanten.
  4. Verspreid de kruimelmix gelijkmatig over de bodem en zorg dat het aan de randen ongeveer 1 cm omhoog staat. Druk het mengsel goed aan zodat het een stevige bodem wordt.vegan blauwe bessen cheessecake
  5. Zet de springvorm voor 10 minuten in de oven.
  6. Spoel de mixerbak om de leftover kruimels eruit te halen. Dit kan ook met een stuk keukenrol o.i.d.
  7. Smelt de boter voor de vulling tot deze bijna helemaal gesmolten is.
  8. Doe de yoghurt, de kookpudding pakjes, de gesmolten boter, de zest en citroensap in de mixer en mix het geheel goed.
  9. Doe als je dit wilt de bosbessen door de vulling en giet het geheel over de bodem wanneer deze even de tijd heeft gehad om af te koelen (de koelkast kan hierbij helpen).vegan blauwe bessen cheesecake
  10. Zet de springvorm in het midden van de oven en bak hem een uur lang op 180℃. Draai hem halverwege voorzichtig (hij is nog zacht en vloeibaar) zodat hij gelijkmatig bakt. Open de oven rustig want cheesecake houdt niet van hele plotselinge temperatuurverschillen.
  11. Doe de blauwe bessen in een pannetje en zet het op hoog vuur. Zodra de sap loskomt en begint te koken zet je het vuur wat lager (middel hoog).
  12. Voeg de suiker toe en roer goed.
  13. Voeg de maizena toe aan het bodempje water en roer het goed door elkaar.
  14. Na 5 minuten voeg je het maizena watermengsel toe terwijl je goed blijft roeren.
  15. De saus wordt nu dikker. Laat het nog een minuut of 4 op laag vuur staan zodat er nog iets meer vocht verdampt. Haal de saus van het vuur en laat het afkoelen.
    vegan blauwe bessen cheesecake
  16. Ondertussen is de taart klaar. In het midden is hij nog zacht en wobbly als je de springvorm beweegt. De zijkanten zijn iets hoger dan in het midden en de bovenkant is goudbruin. De truc is de taart rustig te laten afkoelen. Zet het deurtje van je oven dus op een kier en laat hem daar een uurtje staan. Zet hem daarna op het aanrecht om hem af te laten koelen tot kamertemperatuur. Als hij echt goed afgekoeld is zou hij al een stuk steviger moeten zijn. Dek hem af met folie en zet hem in de koelkast. Laat hem daar een nacht staan of in ieder geval voor 6 uur.
  17. vegan blauwe bessen cheesecakeOok de bosbessensaus kan wanneer hij afgekoeld is afgedekt in de koelkast.
  18. Verdeel de saus over de taart voordat je hem serveert.

Zoals je ziet kun je de vulling met of zonder bosbessen maken. Ik koos ervoor ze achterwege te laten voor de meer klassieke look. De taart is zoet maar ook fris door de citroen en de bosbessen. Een perfecte taart om je gasten voor te schotelen!

Het is fijn dat er ondertussen zoveel plantaardige opties te vinden zijn in de winkels, zodat het maken van een vegan taart voor iedereen te doen is. Hopelijk liggen ze binnenkort ook kant en klaar in de winkel, hoewel het zelf maken toch altijd extra leuk blijft, vind je niet?

More about veganfiesta

Vegan Fiësta is een samenwerking tussen drie dierenvrienden. Wij willen laten zien dat leven zonder het gebruik van dierlijke producten fijn, lekker en makkelijk is! Join our vegan fiësta!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *