Vegan calamares met frisse citroen mayonaise

maart 31, 2017

vegan calamares met citroen mayonaise

Voordat ik vegan werd was ik al heel lang vegetariër. In het eerste jaar liet ik alleen het vlees staan en at ik nog wel vis. Op een gegeven moment werd steeds duidelijker dat vis eten ook niet zo leuk is. Dit was voor mij een nog grotere stap dan het laten staan van vlees. Ik heb altijd van de smaak van vis gehouden en dan ook van alle vormen. Waar sommige mensen niet moeten denken aan haring, mosselen, garnalen of inktvis, liep bij mij juist het water in de mond. De structuur, de smaak, alles! Ik wordt er dan ook altijd erg blij van als ik ergens een zak vegan vis / zeevruchten kan scoren. Het namaken van iets visachtigs heb ik eigenlijk nog niet gedaan, totdat ik aan dit recept begon. Online las ik dat mensen de Konings oesterzwam gebruiken om vegan calamares mee te maken. Je weet wel, die inktvisringen in een knapperig jasje. Omdat ik in mijn omgeving niet makkelijk aan deze paddenstoelsoort kon komen heb ik een kweekpakket aangeschaft en begon ik te kweken. Twee van deze zelfgekweekte paddenstoelen heb ik gebruikt om een heerlijk recept mee te maken. Het is heel makkelijk dus lees snel verder.  Dan lik jij binnenkort ook je vingers af bij deze zelfgemaakte vegan calamares!

vegan calamares met citroen mayonaise

Hoeveelheid: 2 personen (als snack)
Bereidingstijd calamares: 30 minuten
Bereidingstijd citroen mayonaise: ongeveer 5 minuten

Ingrediënten vegan calamares
 • 2 grote konings oesterzwammenvegan calamares met citroen mayonaise
 • een pannetje zonnebloemolie (of frituurpan)
 • kommetje plantaardige melk
 • 175 gr. bloem
 • 1/2 tl. zout + extra voor na het bakken
 • 1/2 tl. vegan viskruiden
 • 1/4 tl. gerookte paprikapoeder (heb je dat niet, gebruik dan gewone paprikapoeder)
 • 1/4 tl. cayennepoeder
 • 1/4 tl. peper
 • optioneel: 150 gr. Panko en 2 flax eggs (2 el. flaxpoeder en 5 el. water) Dit is genoeg om ongeveer de helft te coaten met Panko. Om de hele lading in een panko jasje te bekleden gebruik je 4 of 5 flax eieren.
ingrediënten citroen mayonaise
 • 3 el. vegan mayonaise
 • citroensap van 1/4 citroen
 • 1/2 knoflookteen geperst
 • een paar blaadjes fijngesneden peterselie

vegan calamares met citroen mayonaise

Bereidingswijze
 1. Snijd de stelen in dikke plakken en snij daar vervolgens rondjes uit zodat het op inktvisringen lijkt. Heb je stukken waarvan je geen ringen kan maken, maak er dan strips (tentakels) van. De uitgesneden rondjes kun je natuurlijk ook gebruiken!
 2. Zet een kom met plantaardige melk klaar. Wil je de optionele stap doen, zet dan ook een kom met de flax eieren klaar en een kom met de Panko.
 3. Doe de bloem en kruiden in een kom en mix dit goed (voor alle kommen geldt: zorg dat ze diep genoeg zijn om de stukken paddenstoel in onder te dompelen).
 4. Doe de stukken paddenstoel eerst in de melk en vervolgens door het bloemmengsel. Tik de overige bloem van het stuk af en leg hem op een bord. Herhaal dit met alle stukken. Je kunt gerust meerdere stukken tegelijk doen, zorg wel dat je ze niet druipend van de melk in het mengsel doet en dat je het bloemmengsel goed aftikt.
 5. Voor de optionele stap coat je ze (de stukken met bloemlaag) in het flax ei mengsel en doe je het daarna in de Panko, duw het goed aan met een vork en tik het overige af voordat je het op een bord legt.
 6. Zet een pannetje zonnebloemolie op het fornuis en verwarm het.
 7. Tijd om te bakken! Je weet dat de olie klaar is als je een klein snufje bloem in de olie gooit en deze sizzled. Doe een aantal stukken tegelijk in de pan. Draai ze na ongeveer 45 sec. en bak ze daarna nog 45 sec. Ik heb geen thermometer dus de baktijd hangt een beetje af van hoe heet je olie is (ik heb het vuur zachter gezet toen ik merkte dat de olie heet genoeg was). Ze zijn klaar als ze licht bruin beginnen te worden. Laat ze afdruipen op een bord bekleed met keukenpapier en sprenkel er wat zout overheen. Als je dit laatste vlot doet blijft het zout het beste zitten.
 8. Voor de saus doe je alle ingrediënten bij elkaar en roer het goed. Serveer in een leuk schaaltje met een blaadje peterselie als garnering.
 9. Leg alle ringen en stukken op een schaal en leg er een citroenpartje bij om over de calamares uit te knijpen.

vegan calamares met citroen mayonaise

De structuur komt een heel eind in de richting van de inktvis. Af en toe trokken we er zelfs één mee uit zijn jasje zoals dat bij echte calamares ook gebeurt! De truc is om de stukken dik genoeg te maken. Zeker wanneer je de tweede coating van Panko eromheen doet wil je dat je de paddenstoel nog wel proeft. Onze voorkeur ging uiteindelijk uit naar die met alleen het bloemmengsel. Het is ook oppassen dat je ze niet te lang bakt. Hoe langer je ze frituurt hoe minder er van de paddenstoel overblijft.

Konings oesterzwamkonings oesterzwam

Hoewel ik het iedereen aan kan raden om zelf een keertje paddenstoelen te kweken (ook leuk als je kinderen hebt!), kan ik me voorstellen dat je niet altijd de tijd (ongeveer een maand) hebt om daarop te wachten. Je kunt ze ook online kopen en als je mazzel hebt bij een toko. Of misschien woont er bij jou wel ergens een kweker in de buurt!

Heb jij nog andere ideeën voor het nabootsen van een visachtige structuur? Laat het mij weten in de comments!

More about veganfiesta

Join the vegan revolution!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *