Vegan kaasfondue: een heus feestmaal!

maart 3, 2017

vegan kaasfondue

Veel ervaring heb ik niet met kaasfondue. De keren dat ik het gedaan heb vóórdat ik vegan werd zijn waarschijnlijk op één hand te tellen. De keren dat ik het gedaan heb vond ik erg lekker. Ik kan me nog wel herinneren dat het altijd zwaar op de maag lag, maar de smaak was erg lekker. Kaasfondue is niet echt iets waar ik heel erg naar verlangde sinds het vegan worden. Toch werd mijn nieuwsgierigheid geprikkeld toen ik een bestelling deed bij Veggie4u.nl en de vegan kaasfondue van Vegusto tegenkwam. We schreven al eerder over de kazen van Vegusto, een vegan kaas met veel pit. Omdat we hier zo enthousiast over waren besloten we de fondue ervan ook eens een kans te geven!

Vegusto No-Muh Due

De kaas komt in een verpakking van 2 x 200 gram. Wij hebben met z’n drieën beide verpakkingen opgewarmd met wat witte wijn. Voor het opwarmen hadden we alle veggies gesneden en dus kon de party starten. De “kaas” was echt heerlijk! De wijn erin zorgde voor een extra “oomph”. Chris en Yvonne, die wat meer kaasfondue ervaring hebben, waren ook onder de indruk! Al snel kwamen we aan het eind van dit heerlijke maal en de saus was naar ons idee precies genoeg voor drie personen. Voor 8,49 euro is dat geen goedkope kaasfondue maar als je eens iets speciaals wilt proberen is het echt de moeite waard.

Eigen variant

vegan kaasfondueDeze heerlijke maaltijd zette ons aan het denken. Kunnen we dit niet ook doen met een eigen gemaakte kaassaus? We hebben een tijd geleden één van onze favorieten kaassauzen (click!) gedeeld. Deze gebruiken we veel en smaakt heerlijk bij verschillende soorten eten. We vroegen ons af of dit ook lekker zou smaken als vegan kaasfondue. Eergisteren kwamen mijn zus, nichtje en neefje op bezoek. Een perfect moment dus om deze theorie te testen. Meerdere mensen om te vertellen of het experiment geslaagd is én welk kind houdt er niet van (zelfgekozen) groenten te mogen dippen in heerlijke saus? Lekker kliederen! Ja hoor, het was een succes! De saus is zoals altijd heerlijk en past bij alle groente. Een feestmaaltijd. En nog een gezonde ook! De “kaas”saus bestaat namelijk uit… jazeker, nog meer groente! Ik maakte een dubbele portie van ons recept, dit was precies genoeg voor vijf personen. Maar maak gerust extra. Wat over is komt echt wel op in de dagen daarna 😉 Deze keer hebben we geen wijn toegevoegd aan de saus, maar dat is wel iets voor de volgende keer om uit te testen.

Wat dip je dan?

Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Wij kozen voor gebakken champignons en andere paddenstoelen, paprika, komkommer, bloemkool, wortelen, broccoli, cherrytomaat, sugar snaps, vegan balletjes van Tivall en pita broodjes in reepjes gesneden. Ik ben zelf niet echt fan van fruit in de kaasfondue (hoewel, misschien ananas?) maar als jij dit wel lekker vindt probeer het dan vooral uit!

Fondue-set

Denk je nu: help ik heb helemaal geen fondue set! Geen nood! Natuurlijk kun je een stellage MacGyver-en. Denk bijvoorbeeld aan een theelichthouder met daarop een kom (of misschien zelfs wel een theepot) voor de saus. Wil je je eigen set omdat je (net als wij) denkt dit wekelijks te gaan doen 😉 dan staan de kringlopen er vol mee! Elektrisch of op olie, ze hebben allerlei soorten en maten. Ik vond deze vintage pot (€1,95  bij Wawollie!). Er zit een houder bij waar lampolie in kan die je vervolgens kunt aansteken maar ik zet er eigenlijk liever een gebaksbordje met theelichtjes onder. De oliegeur vind ik, zeker bij het eten, niet lekker en daarnaast vind ik het best een gedoe. De theelichtjes werken prima!

vegan kaasfondue

More about Felice

Felice is oorspronkelijk vegan geworden uit compassie voor de dieren. Ondertussen zijn hier veel meer redenen bijgekomen zoals het milieu en de gezondheid. Ze heeft interesse in kunst, diy, natuurlijke verzorgingsproducten, diervriendelijke cosmetica en slow-fashion.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *