Wassen met wasnoten (vegan wasmiddel)

februari 18, 2017

wasnoten vegan wasmiddel

De zoektocht naar huishoudelijke vegan producten is volgens mij ondertussen wel redelijk afgerond. Soms krijg ik de vraag waarmee we dan onze kleren wassen. Wees niet bang, je kunt vegan wasmiddel prima bij de Albert Heijn halen (zie Gewoon Vegan). Toen ik echter een filmpje zag over wasnoten werd ik heel nieuwsgierig! Ik ben op zoek gegaan naar een verpakking en gebruik het inmiddels alweer een maand.

wasnoten vegan wasmiddelWasnoten?

Ja echt! Het zijn noten (oké technisch gezien een steenvrucht) en ze groeien aan de zeepnotenboom, oftewel de Sapindus Mukorossi. Deze bomen groeien goed in Nepal en India maar vind je in het hele stuk van Afghanistan tot en met China. De noten worden geplukt wanneer ze rijp zijn in september / oktober. Ze zijn dan erg kleverig. De noten worden te drogen gelegd en plakken hierna minder erg. De schaal van de noot bevat de stof Saponine, dit is de stof die je helpt bij het wassen! Saponine heeft reinigende en antibacteriële eigenschappen en werkt als een soort zeep als het met water in contact komt. Verbruikte Wasnoten zijn 100% biologisch afbreekbaar en kunnen zelfs dienst doen op de composthoop.

Hoe gebruik je wasnoten?

Je haalt vier hele, of acht halve schillen uit je voorraad en doet ze in het zakje wat je erbij krijgt. Deze leg je tussen je was in de wasmachine. Wanneer je op 30 of 60 graden wast gaan de noten 2 tot 3 wasbeurten mee. Ik haal de schillen wel na iedere wasbeurt uit hun zakje en leg ze op de vensterbank te drogen tot de volgende keer. De wasnoten hebben van zichzelf een lichte geur, maar hoe het ruikt kan ik niet echt omschrijven. Wanneer je ermee wast, blijft je wasgoed geurloos. Wat mij betreft niks mis mee, maar ik weet dat er mensen zijn die verslaafd zijn aan hun wasverzachter omdat “het dan zo lekker ruikt” 🙂 Wanneer je heel erg van de geurende was bent kun je etherische olie toevoegen in het bakje waar normaal de wasverzachter in gaat.

Werkt het echt?

Mooi verhaal toch. Bijna te mooi om waar te zijn zou je denken. Wassen zonder daar (afgezien van de import) het milieu mee te belasten! Ik vond het de moeite waar het te testen, want als het natuurlijk kan dan zou ik niet weten waarom ik dat niet zou doen! En dus ging ik op zoek naar wasnoten. Ik had gehoord van het merk Seepje en die ben ik gaan halen. Na een maand gewassen te hebben met de noten kan ik niet anders zeggen dan dat ik erg tevreden ben. De was ruikt neutraal en schoon wanneer hij gedroogd is. Wij hebben geen droger en hangen alles op. Ook als de was langzaam droogt ruikt het dus nog prima. Vlekken is een verhaal apart en Chris en ik runnen waarschijnlijk niet het huishouden om vlekken uitwassen te testen. Op Loki (onze hond) en onze eigen onhandigheden na hebben wij niet echt vaak vlekken met een hoofdletter V in onze kleding. Ik heb in ieder geval vooralsnog niet gezien dat er vlekken in mijn kleren zitten die er voorheen met andere wasmiddelen wél uitgingen. Voor ons is dat goed genoeg. Ik lees van mensen met kinderen wel dat vlekken er niet altijd uit gaan. Ze geven hierbij wel aan dat dat bij andere wasmiddelen ook zo is en gebruiken voor hardnekkige vlekken een vlekverwijderaar, Sonett heeft een bleekmiddel op zuurstofbasis die ik wel eens wil gebruiken voor mijn witte was (het is me nog nooit gelukt die zo stralend te houden als in reclames!) Ik ga liever voor een merk als Sonett dan bijvoorbeeld Ecover. Als je je afvraagt waarom dan vind je er hier een goed stuk over.

wasnoten vegan wasmiddelConclusie

Voor ons is het duidelijk. Wij wassen voortaan met wasnoten. De was is schoon en tot nu toe ben ik geen vlek tegengekomen. Wel vermoed ik dat heftige vlekken meer kracht nodig hebben. Seepje is een merk en ik zie dat je een kilo wasnoten op internet veel voordeliger kunt krijgen. De volgende aanschaf wordt waarschijnlijk dus merkloos. Om er een geurtje aan te krijgen is me nog niet gelukt. Seepje geeft aan dat je een druppel of 10 moet toevoegen, maar ik rook daar niets van en voeg er nu 20 toe om een subtiele geur te ruiken. Deze ruik ik dan vooral wanneer ik de was eruit haal. Wanneer de was droog is, is de (dennen)geur eigenlijk niet meer aanwezig. Zoals ik al aangaf vind ik dat niet heel belangrijk maar ik ben wel nieuwsgierig of het andere mensen wél lukt. Was je met wasnoten? Laat je mening horen en als je weet hoe dat geurtje eraan wel werkt, dan hoor ik het ook graag!

More about Felice

Felice is oorspronkelijk vegan geworden uit compassie voor de dieren. Ondertussen zijn hier veel meer redenen bijgekomen zoals het milieu en de gezondheid. Ze heeft interesse in kunst, diy, natuurlijke verzorgingsproducten, diervriendelijke cosmetica en slow-fashion.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *