Uiensoep met broodjes gesmolten kaas

februari 8, 2017

uiensoep

Vroeger maakte m’n moeder af en toe uiensoep, met bovenop beschuit met gesmolten kaas. Dat was altijd een feestje. Omdat ik zelf niet precies wist hoe je uiensoep het beste kunt maken ging ik op zoek naar een bestaand recept. Het zal geen verrassing zijn dat uiensoep heel makkelijk volledig plantaardig te maken is. Eén recept leek me erg lekker en makkelijk te maken. Deze vond ik op de website van  Ik ben Iris niet (click!). Haar recept is gebaseerd op dat van de Albert Heijn (click!). Je hoeft natuurlijk niet het wiel opnieuw uit te vinden als er al iets goeds bestaat!

Hoeveelheid: 1,5 liter soep / genoeg voor ong. 6 porties
Bereidingstijd: ong. 60 minuten

Ingrediënten
 • 800 gram uien (ong. 8 middelgrote uien)
 • 50 gram plantaardige boter
 • 2 el bloem
 • 4 el rode port (port van het merk Kopke is vegan (click! voor de bron))
 • 1½ liter plantaardige bouillon
 • 2 takjes verse tijm
 • 1 tl peper
 • Optioneel: wat fijngesneden peterselie
 • Optioneel: broodjes met gesmolten kaas
Bereidingswijze
 1. Snijd de uien in dunne ringen. Als je tijdens het eten liever niet je gezicht verbrandt, kan ik aanraden om halve uienringen te snijden (of kleiner).uien
 2. Verhit de boter in een ruime pan met dikke bodem en bak de uien 25-30 min. op laag vuur, af en toe even roeren. De uien zijn klaar als ze een beetje bruin verkleuren en zoet beginnen te smaken.
 3. Voeg de bloem en peper toe, roer goed door en laat ongeveer 5 min. bakken op laag vuur. Doe nu de port (of cognac zoals in het originele recept), bouillon en tijm erbij. Even roeren en zachtjes aan de kook brengen. Laat 20 min. zachtjes koken. Optioneel: voeg nu wat fijngesneden peterselie toe.
 4. Voor de broodjes met gesmolten kaas gebruikte ik een ciabatta brood. Deze heb ik in repen gesneden en belegd met geraspte Wilmersburger ‘kaas’. De broodjes bakte ik af in de oven (volgens instructie van de verpakking) en op het eind heb ik de grill nog heel even aangezet.
 5. Haal de takjes tijm uit de soep en schep de soep in een kom. Volgens mij is het traditie om je broodje op de soep te leggen, maar dat moet je natuurlijk helemaal zelf weten.

Eet smakelijk!

Deze soep smaakt erg goed. Het kost even wat tijd voordat hij klaar is, maar je hoeft er maar relatief weinig voor te doen. Dat is ook wel eens fijn 🙂

More about veganfiesta

Join the vegan revolution!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *