Smokey zwarte bonenburgers

februari 1, 2017

zwarte bonenburger

Er zijn zoveel varianten voor een veggieburger te verzinnen, de mogelijkheden zijn eindeloos. Voor deze zwarte bonenburger ben ik voor de basis uitgegaan van het recept van de vegan challenge (click!). Een aantal dingen heb ik veranderd, waaronder het soort kruiden. Ik hou van een hartige, smokey smaak en die vind je terug in deze burger! Ik maak altijd wat extra burgers, zodat ze dag erna ook nog mee kunnen naar het werk voor lunch.

Hoeveelheid: 8 burgers
Bereidingstijd: 30 minuten
Klaar in: 1,5 uur (incl. tijd in de koelkast en oven)

Ingrediënten
  • 2 blikjes zwarte bonen (2x 400 gram, uitgelekt 2x 240 gram)
  • 200 gram rijst
  • 1 ui
  • 2 à 3 teentjes knoflook
  • handje verse peterselie
  • 2 el gebroken lijnzaad (fijngemalen), of een ander bindmiddel
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 1/2 tl mosterzaadpoeder
  • 1/2 tl cayennepoeder
  • 1/2 tl plantaardige bouillonpoeder
  • 1 tl ketjap manis
  • beetje liquid smoke (ong. 10-15 druppels)
  • peper en zout naar smaak
  • optioneel: sambal en/of tabasco chipotle (ik gebruikte allebei voor een pittig tintje)
Bereidingswijze
  1. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
  2. Snijd de ui en knoflook grof.
  3. Spoel de zwarte bonen goed af en laat uitlekken.
  4. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine, maar hou de peterselie nog even apart. Mix het geheel totdat het redelijk glad is. Proef of het goed op smaak is en voeg evt. kruiden toe. Voeg de peterselie toe en mix nog heel evenzwarte bonenburgers.
  5. Doe het mengsel in een kom en zet deze een tijdje in de koelkast (ong. 30 minuten). Hierdoor maak je het jezelf een beetje makkelijker, omdat het zo wat minder plakkerig wordt.
  6. Verwarm de oven voor op 200℃.
  7. Maak acht ballen van het mengsel en druk plat op een bakplaat met bakpapier.
  8. Bak de burgers voor 15 à 20 minuten. Draai ze voorzichtig om met een spatel en bak ze nogmaals ongeveer 15 minuten. Als je de burgers een paar minuten laat afkoelen op de plaat worden ze wat steviger.
  9. Beleg je broodje met je favoriete toppings, leg je burger erop en aanvallen maar!

Ter inspiratie: Mijn broodje is belegd met een beetje plantaardige mayo en ketchup, sla, tomaat, komkommer, augurk, avocado en de superlekkere No-muh blue cheese.

Eet smakelijk!

zwarte bonenburger

More about veganfiesta

Vegan Fiësta is een samenwerking tussen drie dierenvrienden. Wij willen laten zien dat leven zonder het gebruik van dierlijke producten fijn, lekker en makkelijk is! Join our vegan fiësta!

2 Comments
    1. Hi Chris,

      Deze burgers zijn zeer smaakvol. Heb ze iets kleiner gemaakt dus het zijn er meer dan acht geworden.
      Dacht ook iets te bewaren voor de lunch maar omdat iedereen het hier lekker vond is alles opgegaan 🙂
      Goed teken dus!

      Groetjes
      Jolanda

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *