Meal prep: een voorbeeld van de voorbereiding

januari 20, 2017

vegan meal prep boodschappen

Tijdens het schrijven van de blogpost over meal prep bedacht ik me dat het misschien fijn is voor de mensen die echt niet weten waar ze moeten beginnen om een voorbeeld te zien van wat je kunt klaarmaken. Het weekmenu dat ik gebruikte komt uit het boek Lean & Clean (geschreven door Hannah en Derek van Rawtillwhenever.com). Het boek promoot clean eten en de maaltijden zijn dan ook erg gezond, goed vullend en bevatten niet teveel calorieën. De recepten kan ik niet zomaar delen maar ik kan wel aangeven wat de voorbereiding inhoudt en hoe je het gedurende de week aanpakt.

vegan meal prep bananen nicecreamVoorbereiding

Tijdens deze meal prep heb ik drie sauzen voorbereid. Een frisse tzatziki, een zoete mosterdsaus en ketchup. Ik kookte de hoeveelheid quinoa die ik nodig had voor de week. Bakte 8 zoete aardappels in de oven voor een uur. Ik maakte salsa en tot slot granola. Ik was met dit alles ongeveer 2 uur bezig. Niet onbelangrijk om te vermelden is dat ik een keukenmachine en blender gebruikt heb. Het duurt misschien langer als je deze middelen niet tot je beschikking hebt. Naast het bereiden vroor ik een flink aantal superrijpe bananen in. Ook bij de boodschappen zaten meerdere zakken bevroren groenten en fruit.

vegan ontbijt meal prepOntbijt

Het ontbijt bestond vooral uit havermout met (bevroren) fruit of een smoothie met daarbij nog wat fruitstukken. Ik vind het lekker om bij dit soort ontbijt rozijnen en zonnebloempitjes toe te voegen. Een dag stond er hashbrowns op het menu voor ontbijt. Ik heb deze gemaakt omdat ik die dag vrij had, maar het zou me teveel tijd gekost hebben als ik zou moeten werken. Havermout of nicecream is dan sneller gemaakt. Ik zou het dan ook houden bij deze vormen van ontbijt.

Lunch

Lean & Clean by High Carb HannahDe maaltijden midden op de dag waren voor mij het meest eye-opening. Ik was verrast hoe smaakvol een lunch met als basis quinoa en zoete aardappel kon zijn. Deze lunch kun je naar smaak toppen met welke sla en groente je dan ook lekker vindt. Omdat je de quinoa, zoete aardappel en dressing al bereid hebt zet je deze luxe lunches zo op tafel. De zoete mosterdsaus was hierbij echt mijn favoriet. Soms werd de zoete aardappel vervangen door kikkererwten. Een dag stond er een taco-salade op het menu. Sla, zwarte bonen, avocado, mais etc met de vooraf gemaakte salsa, je kunt je voorstellen dat dit lekker is!

Diner

De avondmaaltijden liepen uiteen van gebakken aardappel (oven) met zelfgemaakte ketchup tot chili bowls. Ergens aan het begin van de week maak je een gigantische pot chili die hier en daar nog terug komt in de week. Deze chili kost niet veel tijd om te maken, maar moet je lang laten pruttelen op het fornuis en dus eigenlijk zou je dit beter op de bereidingsdag kunnen maken. Dat hoort ook meer bij het meal prep idee vind ik. Bij dit boek eet je nog stamppot en sushi, hierbij komt niet echt meal preppen bij aan te pas. Naast de chili zou ik zelf de volgende keer gaan voor een flinke pan pasta of curry. Je kunt ervoor kiezen de pasta op de dag zelf te koken of ook vooraf te koken en door de saus te roeren.

Het leuke is dat je het preppen op verschillende niveau’s kunt doen. Je kunt voor alle dagen al kant en klare bakjes maken, zodat je echt alleen maar de bakjes hoeft te grijpen die je nodig hebt voor die dag. Je kunt er ook voor kiezen de onderdelen in bakken te doen en de hoeveelheden die je wilt gebruiken bij elkaar te scheppen op het moment dat je echt gaat eten. De keuze is aan jouw. Maak je echt alles klaar voor een week, of heb je op bepaalde dagen meer tijd om wat extra’s klaar te maken? Vorm de maaltijden precies zoals jij ze wilt!

Hoe dan ook, ik kan het je aanraden eens te proberen. Vind je het lastig zelf dingen te verzinnen dan heb ik hier nog wat kijktips voor je:

More about Felice

Felice is oorspronkelijk vegan geworden uit compassie voor de dieren. Ondertussen zijn hier veel meer redenen bijgekomen zoals het milieu en de gezondheid. Ze heeft interesse in kunst, diy, natuurlijke verzorgingsproducten, diervriendelijke cosmetica en slow-fashion.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *