Romige & pittige courgettesoep met stukjes tempeh

januari 18, 2017

courgettesoep

Wat doe je als je nog twee courgettes in de koelkast hebt liggen die nu toch echt wel gebruikt moeten worden? Soep maken natuurlijk! Omdat ik nog steeds in de ban van tempeh ben (lees het blog over tempeh hier), heb ik dit erin verwerkt en er zo een maaltijdsoep van gemaakt. Het recept voor de soep zelf is vrij basic, maar met de tempeh erbij wordt het een heerlijke maaltijd. En je kunt ‘m natuurlijk zo pittig maken als je zelf wil.

Hoeveelheid: +/- 2 liter soep
Klaar in: 35 minuten

Ingrediënten
      • 2 courgettes
      • 2 aardappels
      • 1,2 liter groentebouillon
      • 1 blik kokosmelk (400 ml)
      • 1 ui
      • 1 rode ui (optioneel)
      • 2 à 3 teentjes knoflook
      • stukje gember
      • 1/2 rode peper
      • 1 tl kurkumapoeder
      • 1 tl kerriepoeder
      • sriracha (of evt. sambal)
      • peper en zout naar smaak

Voor de tempeh:

      • 1 blok tempeh
      • ketjap manistempeh
      • sojasaus
      • sriracha (of sambal)
      • sesamolie
      • gemberpoeder
      • knoflookpoeder
      • gerookte paprikapoeder
      • liquid smoke

 

Bereidingswijze
      1. Neem het blok tempeh en snijdt deze in blokjes/reepjes.snijplank
      2. Pak een grote kom en maak een mengsel van ketjap manis, sojasaus, sriracha, sesamolie, gemberpoeder, knoflookpoeder, gerookte paprikapoeder en een paar druppels liquid smoke. Als je geen liquid smoke in huis hebt, kun je in verhouding misschien wat meer gerookte paprikapoeder gebruiken. Zelf heb ik een klein beetje water toegevoegd zodat de marinade makkelijker te verdelen is.
      3. Meng de stukjes tempeh met de marinade en laat intrekken (in de koelkast).
      4. Snijd de gember, knoflook, ui en rode peper (zaadjes verwijderen) fijn en fruit deze in een grote (soep)pan met een beetje olie.
      5. Maak ondertussen ongeveer 1,2 liter groentebouillon klaar.soep
      6. Snijdt de aardappels en de courgette in stukjes. Hou wat stukjes courgette achter de hand als je graag wat bite in de soep hebt.
      7. Voeg de bouillon samen met de kurkuma, kerriepoeder en een beetje sriracha toe en laat zachtjes koken totdat alles zacht is. Pak vervolgens de staafmixer en mix tot alles fijn is.
      8. Doe de kokosmelk erbij. Proef of alles goed op smaak is en voeg zo nodig wat peper, zout of andere kruiden toe.
      9.  Als je nog wat stukjes courgette achter de hand hebt gehouden, kun je dit nu toevoegen. Zelf vind ik het lekker om ook nog wat fijngesneden rode uienringen toe te voegen.
      10. Bak de de tempeh in een aparte pan.
      11. Schep de soep in een kom en doe er een flinke schep tempeh bij. Maak af met wat fijngesneden koriander, sesamzaadjes en als je er écht een feest van wilt maken eet je er ook wat cassave bij 🙂

Eet smakelijk!

More about veganfiesta

Vegan Fiësta is een samenwerking tussen drie dierenvrienden. Wij willen laten zien dat leven zonder het gebruik van dierlijke producten fijn, lekker en makkelijk is! Join our vegan fiësta!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *