Tempeh: de ontdekking van 2016

januari 13, 2017

tempeh goreng

Eén van mijn lekkerste ontdekkingen sinds ik veganist ben is tempeh. Het heeft een goede bite, een nootachtige smaak en het schijnt ook nog eens gezond te zijn. Wat wil je nog meer. Hier lees je welke tempeh variaties ik tot nu toe geprobeerd heb en waar ik nog mee wil experimenteren. Laat vooral een reactie achter als je een goede tip hebt!

Wat is het?tempeh

Tempeh bestaat uit gefermenteerde sojabonen. Het wordt over het algemeen verkocht als een blok en je snijdt het zelf in plakken, waar je vervolgens mee aan de slag gaat. Je moet er namelijk wel wat voor doen voordat het echt lekker is. Voor meer achtergrondinformatie over tempeh kun je eens op deze website kijken.

tempehburgerTempeh burger

De eerste keer dat ik een gerecht maakte met tempeh was ik zo enthousiast dat ik er meteen een recept van heb gemaakt. Dit was de Smokey Tempeh Burger. Een paar weken geleden ging ik met Felice bij Oproer eten (en drinken natuurlijk) en daar serveerden ze een Tempeh Goreng Burger (klik hier voor ons blog over deze hotspot). Dit was serieus één van de lekkerste burgers ooit. Helaas staat deze nu niet meer op de kaart. Des te meer reden om zelf de perfecte tempeh burger proberen te maken! Ik heb in ieder geval weer inspiratie 🙂

Tempeh Goreng

Omdat ik de smaak van de burger bij Oproer zo goed vond, ging op zoek naar een recept wat deze smaak zou kunnen benaderen. Tempeh Goreng dus. Ik kwam uit bij een recept voor gefrituurde tempeh goreng (klik hier voor het recept). Challenge accepted! Frituren vind ik altijd een beetje een gedoe (we hebben geen friteuse), maar voor dit recept maakte ik graag een uitzondering. Je snijdt de tempeh in kleine reepjes, frituurt deze tot ze goudbruin zijn en bakt ze dan nog even in een zelfgemaakte boemboe. Misschien niet de meest gezonde variant, maar wel superlekker! Ik denk dat ik deze smaak ga proberen te combineren met een burger, wie weet volgt er een nieuw recept.

Andere opties

Over het algemeen marineer je de tempeh van te tevoren, zo kun je er natuurlijk veel verschillende smaken aan geven. Je kunt tempeh dan bijvoorbeeld roerbakken en serveren met bijvoorbeeld rijst, in een salade of in de soep. Daarnaast denk ik dat het ook geschikt is om te bakken in de oven, maar dit heb zelf nog niet geprobeerd.

Heb jij een favoriet tempeh recept? Laat dit dan achter in de opmerkingen!

 

More about Chris

2 Comments
    1. Als je tempeh lekker wil marineren, helpt het om hem eerst een kwartiertje te stomen, daarna trekken de sappen er nog beter in. Leuk recept, ga ik zeker proberen.

      1. Goeie tip! Dat heb ik inderdaad wel eens gelezen, maar ik heb het nog niet geprobeerd. Ga ik de volgende keer eens doen 🙂
        ~Chris

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *