Vegabond: Vegan Hotspot in Amsterdam

januari 4, 2017

Vegabond

Een tijdje terug organiseerden we onze eigen vegan hotspot tour in Amsterdam. We hadden al veel goede dingen over Vegabond gehoord, dus daar wilden we wel eens naartoe. Eigenaar Babet was zo vriendelijk om tijd voor ons vrij te maken en iets meer te vertellen over haar winkel.

Ontstaan

Babet is afgestuurd als criminoloog en heeft ook een tijdje op dat gebied gewerkt. Dit bleek toch niet helemaal te zijn wat ze zocht en ze besloot om een poos naar het buitenland te gaan. Daarna ontstond het idee voor Vegabond. Ze was toen vegetariër (bijna veganist) en merkte dat er nog maar weinig voor veganisten te vinden was in Amsterdam. Na onderzoek op fora en sociale media besloot ze in 2014 om voor zichzelf te beginnen. Het doel was om plantaardige producten aan te bieden die hier moeilijk te krijgen zijn. Dit bestond nog niet in Amsterdam, sterker nog: ze was met dit aanbod de eerste in Nederland. Geen verrassing dus dat verschillende kranten en tijdschriften hier aandacht aan hebben besteed.

Ovegabond vitrinevertuiging

Dierenwelzijn en net zo belangrijk het milieu waren de redenen voor Babet om veganist te worden. Ze is daarin niet heel activistisch, maar gelooft meer in het goede voorbeeld geven van hoe het ook kan. Jezelf iedere dag opwinden over de praktijken in slachthuizen maakt je alleen maar ongelukkig en daar bereik je verder niks mee. Dan kun je beter lekker eten serveren en zo een positief voorbeeld zijn. Hier sluiten wij ons volledig bij aan!

Veganistische aanbod in Amsterdam

In Amsterdam bestond op het moment van openen al Vega-life, een winkel vooral gericht op schoenen en kleding. Dit was geen concurrent, maar juist een aanvulling op het aanbod. In dezelfde periode opende ook Dophert de deuren en enkele maanden later Koffie ende Koeck. Recent is het veganistische aanbod in Amsterdam nog verder uitgebreid met zaken als Meatless District en Spirit. Babet denkt dat veganisme geen tijdelijke trend is, maar zal doorzetten. Zelf denken wij dat ook. Wanneer je kiest voor veganisme en hier steeds meer over leert, is het vrij onwaarschijnlijk dat je dit nog los kunt of wilt laten.

Assortivegabondment

Vegabond is erop gericht om veganistische producten aan te bieden die normaal moeilijk te krijgen zijn in Nederland. Denk aan vlees- en kaasvervangers, broodbeleg, koekjes, chocola en superfoods. De producten worden ingekocht bij zo’n 35 verschillende leveranciers verdeeld over 7 landen. Dat is een hele klus. Sommige producten zijn lastig in te kopen, zoals veganistische diepvriespizza’s uit de Verenigde Staten. Omdat er veel vraag naar is, doet ze dit dan toch. Andere producten die moeilijk in te kopen zijn, maar die ze wel graag in haar winkel zou willen verkopen zijn bijvoorbeeld Tofurky, Daiya kaas en Gardein. Hier is veel interesse in vanuit de klanten. Op het moment dat een product ook in de supermarkt ligt, gaat Babet op zoek naar iets nieuws. Hierdoor kun je bij Vegabond altijd nieuwe producten blijven ontdekken. Verder kun je er ook terecht voor koffie & thee, broodjes, wraps, sap en (rauwe) taartjes.

Favoriete producten

Zelf gebruikt ze niet zoveel vlees- of kaasvervangers, maar kiest ze vaker voor tempeh of seitan in combinatie met groente, fuit en peulvruchten. Ze vindt het heel goed dat de vervangers bestaan, want dit maakt het voor veel mensen makkelijker om eens wat anders te kiezen. Een favoriet product van Babet is de No-Muh kaas, vooral geraspt over de pasta. De smaak is krachtig en echt een beetje kazig (dit kunnen wij beamen). Verder gebruikt ze thee, chocola, kokoswater, hennepzaad, proteïnepoeder (voor in de smoothie) en voor onderweg cliff bars en nak’d bars. Daarnaast alle producten die over de datum gaan, maar deze geeft ze ook weg.

vegabondKlanten

Vegabond heeft een superleuke klantenkring. Mensen zijn altijd aardig, geduldig en relaxt. Dit zijn overigens niet alleen veganisten en vegetariërs. Andere mensen komen ook langs voor een broodje of een sapje en nemen dan vaak nog chocola of koekjes mee zonder dat ze zich ervan bewust zijn dat het veganistisch is. Veel mensen vinden het leuk  om bij Vegabond boodschappen te doen en zo een veganistische ondernemer te steunen.

Toekomst

Over toekomstplannen kon ze op dit moment nog niet zoveel kwijt. Uiteindelijk is het plan wel om uit te breiden, maar hoe en wat precies is nog niet duidelijk. Wij hebben alvast geopperd dat Utrecht een mooie locatie zou zijn voor een eventuele nieuwe winkel, want zo’n goed initiatief als Vegabond zouden wij ook wel in de stad willen hebben!

vegabond taartje

More about Chris

2 Comments
    1. Ik ben deze zomer ook bij Vegabond uitgekomen terwijl we een dagje Amsterdam deden. We wonen in de VS en waren op onze eerste Europa vakantie nadat we vegan zijn geworden. We hebben heerlijk geluncht bij Vegabond en mijn kinderen praten nog steeds over de vegan tompoes die ze hebben opgesmikkeld. 🙂

    1. Hoi Dorien,
      Wat leuk om te lezen dat jullie er nog steeds met plezier aan terugdenken!
      ~Chris

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *