Mosterdsoep met pompoenpit-croutons

januari 2, 2017

mosterdsoep
[Yvonne] Tweede kerstdag serveerden wij een all vegan kerstmenu voor de familie. Het menu bestond uit vier gangen (wil je weten welke? Klik dan hier) en ik mocht het voorgerecht maken; een lekker soepje. Al snel kreeg ik het idee om mosterdsoep te maken. Die had ik zelf al eeuwig niet meer gehad, maar vond ik wel altijd erg lekker. Het basisrecept voor mosterdsoep is eigenlijk hartstikke simpel. Het moeilijkste is om hem goed op smaak te brengen. Maar het is gelukt, want iedereen vond ‘m lekker!

Hoeveelheid: ongeveer 1 liter / 3 à 4 personen
Klaar in: 25-30 minuten

vegan kerstdiner

INGREDIËNTEN
  • 2 el vegan boter voor braden en bakken
  • 2 el bloem
  • 3 à 4 eetlepels grove mosterd
  • 1 liter groentebouillon
  • 3 tenen knoflook
  • 2 aardappels
  • 1 rode ui
  • 1 pakje soya cuisine
  • Handje (verse) peterselie
  • 2 tl uipoeder
  • Peper en zout
  • Beetje suiker
  • Handje pompoenpitten
  • Optioneel wat bieslook
BEREIDINGSWIJZE
  1. Verwarm een liter groentebouillon tot het kookt.
  2. Snijd de knoflook in kleine stukjes en bak kort in een grote soeppan met de boter.
  3. Voeg de bloem toe zodat je een “roux” krijgt. Laat dit even warm worden.
  4. Doe een soeplepel van de groentebouillon bij de roux. Zorg dat het een egaal mengsel wordt. Blijf dit herhalen totdat je alle groentebouillon er bij hebt gedaan.
  5. Snijd de aardappels en ui in kleine stukjes en voeg toe aan de soep. Laat even koken tot alles een beetje zacht is.
  6. Voeg dan de mosterd en peterselie toe en roer dit goed door.
  7. Gebruik je staafmixer (of blender) om een glad geheel te krijgen.
  8. Voeg nu het pakje soya cuisine toe, dit maakt de soep wat romiger.
  9. Tot slot ga je de soep op smaak brengen. Ik doe dit altijd echt op gevoel en ik blijf tussendoor regelmatig proeven. Voeg het uipoeder en flink wat peper toe. Proef even of er nog wat zout bij moet (dit is afhankelijk van hoe zout je groentebouillon is). Als de smaak wat te bitter/pittig is dan kun je wat suiker toevoegen, dit maakt het wat milder. Misschien mag het zelfs nog wat pittiger, dan doe je er nog wat meer mosterd in.
  10. Rooster een handje pompoenpitten kort in een droge pan.
  11. Serveer de soep en garneer met de pompoenpit-croutons en eventueel wat peterselie en bieslook.

Klaar is je mosterdsoep! Enjoy!

More about veganfiesta

Vegan Fiësta is een samenwerking tussen drie dierenvrienden. Wij willen laten zien dat leven zonder het gebruik van dierlijke producten fijn, lekker en makkelijk is! Join our vegan fiësta!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *