Natuurlijke, vegan verzorgingsproducten in de badkamer: Olie

december 23, 2016

natuurlijke, vegan verzorgingsproducten

Verzorgingsproducten zitten vaak vol met dingen die de natuurlijke balans van je huid en haar beïnvloeden. Misschien heb je hier baat bij en voelt het goed. Dit werkt helaas niet bij iedereen zo. Mocht je op zoek zijn naar manieren om je verzorgingsroutine wat natuurlijker te maken heb ik hier wat tips voor je.

Lijnzaadolie

Omdat ik (harde) lenzen draag wil ik nog wel eens last krijgen van mijn ogen waardoor de boel gaat tranen. Gewone mascara is daarom voor mij een no-go. Ik gebruik altijd waterproof mascara. Om deze er ‘s avonds af te halen heb je dan ook een make-up verwijderaar op oliebasis nodig. Je kunt deze verwijderaar vervangen door natuurlijke olie. Eigenlijk is iedere olie hier wel geschikt voor. Ik gebruik lijnzaadolie vanwege de haargroei stimulerende kwaliteit. Lijnzaad bevat veel vitamine E, dit is goede voeding voor de haarwortels. Wil je dus lange, sterke wimpers dan helpt deze olie je hierbij een handje. Ik bewaar de lijnzaadolie in een oude pompfles die ik grondig uitgespoeld heb. Ik doe een pompje of twee op een watje en verwijder mijn mascara en wenkbrauwpotlood. Hierna verwijder ik de olie die achterblijft nog met een schoon watje. Sommige mensen vinden het niet fijn om producten op oliebasis, laat staan pure olie, te gebruiken maar ik zie het als een verzorging. De hele nacht trekt het lekker in. Je gaat toch slapen dus van een beetje vettige ogen heb ik geen last. Yvonne mixt water met olijfolie, dit is wat minder vettig, als je daarna je gezicht wast is de olie zo goed als weg.

Arganolie

Arganolie gebruik ik voor mijn haren en gezichtshuid. Wanneer ik mijn haren gewassen heb verdeel ik een pompje over de punten wanneer mijn haar handdoekdroog is. Na het douchen of het wassen van mijn gezicht smeer ik ook vaak een pompje op mijn gezicht. Vooral in de winter merk ik dat ik hierdoor geen droge huid meer heb. Natuurlijk kun je deze olie gebruiken over je hele lijf, dit is alleen best prijzig. Een goede variant bevat 100% arganolie zonder toevoegingen. De olie die ik gebruik is biologisch, daar betaal je nog extra voor. Voor minder sensitieve lichaamsdelen gebruik ik dan ook vaak kokosolie.

Kokosolie

Deze gebruik ik over de rest van mijn lichaam. Droge benen vinden  het heerlijk ingesmeerd te worden met kokosolie! Het nadeel van kokosolie is dat deze hard wordt en dus niet zo makkelijk uit een potje te scoopen is (zeker in de winter, grrr). Hiervoor bestaat een trucje. Je kunt de hoeveelheid die je wilt bewaren in de badkamer (of alles want het is ook handig in de keuken) kloppen met een (hand)mixer. Het wordt dan een beetje creamy waardoor je er makkelijker een lepeltje uit kunt halen. Zorg wel dat je de pot niet (meer) verwarmt want dan wordt het vloeibaar en daarna gaat het weer terug naar zijn harde vorm.

vegan verzorging arganolieGreasehead

Het kan zijn dat je er niet aan moet denken om olie op je huid te smeren. Dat was ook mijn eerste reactie. Maar toen ik me erin ben gaan verdiepen klonk het voor mij in ieder geval heel logisch. Het idee is: Je huid maakt zichzelf vettig. Wanneer je doucht is het ineens zijn zorgvuldig opgebouwde vettige laagje kwijt. Het gaat hard aan het werk dit weer op te bouwen. Wanneer je er telkens voor zorgt dat deze vettigheid verdwijnt met warm water, tonics of andere reinigingsmiddelen raakt je huid uit balans. Het denkt meer talg aan te moeten maken, het resultaat is een erg vettige huid. Wanneer je olie gebruikt om je huid net dat beetje vettig te maken nadat hij onder de douche alles verloren heeft, hoeft hij geen extra talg aan te maken omdat je huid niet meer te droog is.

Let wel op dat je niet teveel gebruikt! Vooral wanneer je het op je gezicht smeert is het goed om te beginnen met een drupje. Trekt het erin dan kun je nog wat toevoegen. Wanneer je het overdrijft blijft er natuurlijk een olie laagje op je huid achter. Op den duur weet je precies de goede hoeveelheid die goed is voor jouw huid.

Niet iedere huid is hetzelfde

Ik kan me voorstellen dat er verschillende huidtypes zijn en omdat ik hier geen studie van gemaakt heb kan het zijn dat dit niet bij iedereen zo werkt. Maar mocht je last hebben van een strakke, droge huid na het douchen terwijl je een uur of twee later juist een greasehead bent? Dan zou dit misschien iets kunnen zijn om te proberen voor een week of twee om te kijken hoe jouw huid dit bevalt.

Mocht je nog tips hebben voor andere natuurlijke, vegan verzorgingsproducten, hit me up!

 

More about Felice

Felice is oorspronkelijk vegan geworden uit compassie voor de dieren. Ondertussen zijn hier veel meer redenen bijgekomen zoals het milieu en de gezondheid. Ze heeft interesse in kunst, diy, natuurlijke verzorgingsproducten, diervriendelijke cosmetica en slow-fashion.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *