Documentaires over plantaardig leven op Netflix

december 19, 2016

live and let live

Er zijn een aantal documentaires belangrijk geweest in mijn overstap naar een veganistische leefstijl. Hoewel ik veganist ben geworden vanwege het dierenleed, heeft het zien van de documentaire “Cowspiracy” mij wel extra overtuigd van mijn keuze. De immense impact van de vee-industrie op het milieu en de natuur werd zo duidelijk in beeld gebracht dat voor mij de conclusie duidelijk was: ik wil hier zo min mogelijk aan bijdragen. Daarnaast leerde ik steeds meer over de positieve effecten van een plantaardig voedingspatroon op onze gezondheid. Door de documentaire “Forks over Knives” besefte ik bijvoorbeeld dat zuivel helemaal niet zo goed voor ons is dan over het algemeen gedacht wordt. Vandaag zet ik een aantal documentaires op een rij die bij hebben gedragen aan mijn overtuiging om veganistisch te leven. Dus heb je straks een weekje (of 2) kerstvakantie? Kijk dan eens een van deze documentaires, ze staan allemaal op Netflix!

Cowspiracy: the sustainability secretCowspiracy documentaire

Deze documentaire uit 2014 gaat over de invloed van de vee-industrie op het milieu. Daarbij worden grote milieu-organisaties zoals Sea Shepherd en Greenpeace geïnterviewd over wat zij hier aan doen. Ze worden door Kip Andersen (een van de producenten) geconfronteerd met het feit dat de vee-industrie de grootste milieuvervuiler ter wereld is, terwijl ze als organisatie hun aandacht vooral op andere zaken richten. Ik vond het bizar om te zien hoe veel van deze organisaties de kop in het zand steken, en dat een organisatie als Greenpeace niet eens wilde meewerken aan de documentaire. Dat zegt voldoende.

 

live and let live

live and let live documentaireDeze documentaire uit 2013 staat sinds kort op Netflix en belicht verschillende redenen om over te stappen op een veganistische leefstijl. Zo komen de effecten op dieren, het milieu en gezondheid aan bod. Mensen met verschillende beweegredenen om veganistisch te leven worden geïnterviewd; waaronder dierenrechten activisten, een topsporter en een echte vleeseter die uiteindelijk een veganistische kok werd. Wat ik goed vind aan deze documentaire is dat de ethische kant van veganisme duidelijk belicht wordt, zonder dat er al te veel gruwelijke beelden van dierenleed getoond worden.

 

Forks over knives

forks over knives documentaireIn deze documentaire uit 2011 wordt geclaimd dat veel chronische ziektes, zoals obesitas, kanker, en cardiovasculaire ziektes voorkomen of verbeterd kunnen worden met een plantaardig dieet: “the whole foods, plant-based diet”. Een dieet met pure, onbewerkte producten en waarbij dierlijke producten vermeden worden. Caldwell Esselstyn (Arts) en T. Colin Campbell (Professor in Biochemische Voedingswetenschappen) vertellen aan de hand van meerdere wetenschappelijke onderzoeken (waaronder de China Study) wat de impact is van het huidige Westerse dieet op onze gezondheid. Ik vond het vooral bijzonder om te zien hoe mensen met allerlei soorten klachten, na overstap op een plantaardig dieet, ontzettende verbeteringen ervoeren. Hoe kan het dan dat er in de geneeskunde nog zo weinig gebruik wordt gemaakt van deze kennis?

 

Fat, sick & nearly dead

fat sick and nearly dead documentaireIn deze documentaire uit 2010 wordt de Australische Joe Cross gevolgd terwijl hij 60 dagen lang een “sapvastkuur” volhoudt. Dit betekent dat hij 60 dagen lang alleen maar fruit- en groentesappen gedronken heeft. De aanleiding voor Joe Cross om dit te doen was een spiegelbeeld waar hij niet blij van werd (flink overgewicht), slechte eetgewoontes en een medische aandoening waarvoor hij verschillende medicatie moest slikken. Door te sapvasten wilde hij zijn gezondheid terugkrijgen en het lichaam zichzelf laten helen. Leuke documentaire over de invloed van slechte (en goede) eetgewoontes op onze gezondheid.

 

Er zijn natuurlijk nog veel meer documentaires over veganisme en plantaardig eten. “Earthlings” gaat bijvoorbeeld heel expliciet in op het dierenleed dat veroorzaakt wordt door de huidige voedingsindustrie. Ik ben er nog niet over uit of ik die documentaire wil zien, omdat ik eigenlijk niet meer overtuigd hoef te worden van al het dierenleed dat dagelijks veroorzaakt wordt. Ook zijn er nog vele andere documentaires die vooral ingaan op de gezondheidsvoordelen van een plantaardig dieet, bijvoorbeeld “Food, Inc.” en “Food Matters”. Ook deze docu’s vond ik interessant en zijn de moeite waard om eens te kijken. Is er nog een documentaire die ik zeker moet zien en die niet in dit rijtje voorkomt, laat het me dan vooral weten!

More about Yvonne

2 Comments
  1. Hoi Yvonne,
   Heb je de documentaire Eating You Alive al gezien? Ik nog niet want staat nog niet op Netflix volgens mij.
   Het is in elk geval een documentaire die ik zeker nog wil zien en dus wel past in je rijtje van docu’s 🙂

   Groetjes,
   Jolanda

  1. Hey Jolanda,
   Nee die heb ik ook nog niet gezien!
   Klinkt interessant, ik ga ‘m binnenkort eens bekijken :).
   Dank voor de tip!

   Fijne feestdagen,
   ~Yvonne

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *