Vegan andijviestamppot met spekjes

december 16, 2016

vegan andijviestamppot
[Felice] Stamppot behoort tot de top 5 van mijn favoriete avondmaaltijden. Zuurkool, boerenkool en andijviestamppot hebben mijn voorkeur. Overigens vind ik ze ook lekker om de volgende dag als lunch te eten, koud of opgebakken. Het is lang niet altijd nodig een vleesvervanger bij je avondeten te eten maar bij een stamppot vind ik het wel echt wat toevoegen. Een tijdje hebben we onze stamppotten aan moeten vullen met vegan worstjes van Dees of Wheaty. Eerder (lees in onze vegetariër tijd) gebruikten we graag spekjes van Tivall maar hey, deze zijn niet vegan! Je kunt mijn enthousiasme dus wel voorstellen toen ik hoorde dat Vivera 100% plantaardige spekjes (spekcjes) introduceerde. Deze hebben we deze week bij onze Andijviestamppot gegeten en de combi is echt perfect! Lees hier hoe ik mijn andijviestamppot maak.

Hoeveelheid: voor 2 à 3 personen
Bereidingstijd: 30 minuten

INGREDIËNTEN
 • 5 a 6 aardappels*vegan andijviestamppot
 • 3 flinke handen fijngesneden andijvie
 • 1 pak spekcjes van Vivera
 • 1 ui
 • een flinke scheut plantaardige melk (1/4 cup)
 • een eetlepel olijfolie
 • 4 eetlepels voedingsgist
 • 2 eetlepels bouillonpoeder
 • zout naar smaak (1 theelepel)
 • peper naar smaak (1/2 theelepel)
 • optioneel: wat geraspte Wilmersburger kaas (je kunt dan wat minder voedingsgist gebruiken)
Bereidingswijze
 1. Kook water in een waterkoker (natuurlijk kun je ook het water samen met de aardappels aan de kook brengen).
 2. Was de aardappels en verwijder vieze stukjes. Dit geldt vooral wanneer je net als ik je aardappels niet schilt. Als je ze schilt dan weet je hoe dat werkt en schil je ze gewoon ;).
 3. Snij de aardappels in stukjes (zo koken ze sneller gaar). Doe ze in een grote pan (hier ga je later nog in stampen dus zorg dat je die ruimte hebt), giet het kokende water eroverheen tot ze net onderwater staan. Kook ze tot je er makkelijk in kan prikken.
 4. Tijden het koken van de aardappels kun je de ui vast superfijn snijden. Ik zet dan ook altijd de andere ingrediënten klaar.
 5. Bak de spekcjes lekker aan in ongeveer 7-10 minuten.
 6. Wanneer de aardappels zacht zijn, giet het water af maar laat een klein beetje in de pan achter (ongeveer een kwart cup).
 7. Doe de melk, olijfolie, voedingsgist, bouillonpoeder, Wilmersburger kaas, zout en peper bij de aardappels.
 8. Stamp de hele boel met een stamper en mix het goed.
 9. Voeg de ui en andijvie toe en mix deze door de aardappels.
 10. Schep de borden op en verdeel de gebakken spekjes over de berg andijviestamppot.

Vaak hebben we zout en voedingsgist nog op tafel staan om extra toe te voegen mocht het nodig zijn. Tijdens het koken zijn we voorzichtig met het toevoegen van zout omdat dit het hele gerecht kan verknoeien als er teveel inzit.

Geniet van deze vegan andijviestamppot!

*de aardappels die ik gebruik zijn, in tegenstelling tot wat anderen misschien aanraden, vastkokende aardappels. Dit zijn de enige aardappels die we in huis hebben omdat we ze vaak bakken in de oven. Zodoende ben ik ze ook voor onze stamppotten gaan gebruiken. Ik kan het iedereen aanraden. De kruimige aardappels vind ik vrij droog na het koken, iets wat ik wil voorkomen in mijn stamppotten.

More about veganfiesta

Join the vegan revolution!

2 Comments
   1. Hoi Martijn! Op het moment gebruiken we het liefst de havermelk van Oatly. Die is vrij neutraal van smaak.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *