Vegan quiche gevuld met pompoen en spinazie

november 26, 2016

Vegan quiche
[Felice] De feestdagen komen eraan en één van de dingen die ik dan heerlijk vind om te eten is quiche. Maar vegan quiche… Ik heb er moeite mee gehad om er één te maken die zijn vorm houdt. Natuurlijk smaakt het ook lekker als het als een prutje op je bord ligt, maar het ziet er natuurlijk wel veel feestelijker uit als je een mooie taartpunt kunt serveren. Een goed gebonden ei-vrij sausje dat lekker smaakt en niet te nat is, was de grootste uitdaging. Inmiddels ben ik eruit en staan in Huize Chris-Felice ook weer quiches op het menu, yeah! De combinatie van pompoen en spinazie kwam ik bij wat gerechten tegen en het leek me lekker dit in een quiche te proberen. Het resultaat was een succes en dus moedig ik iedereen aan het ook te proberen!

Hoeveelheid: 4 personen
Bereidingstijd: 1 uur
Baktijd: 30-40 min
Klaar in: 1 uur en 30 minuten

INGREDIËNTEN

voor de vullinggeroosterde pompoen
  • Taartdeeg (de verse van de Jumbo is vegan)
  • 1 flinke pompoen
  • 4 flinke handen spinazie
  • 1 grote ui
  • 250 gr champignons
  • 2 tenen knoflook
  • 1/4 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 tl zout
  • 1 tl peper
  • 125 gr plantaardige kaas (ik gebruikte Pizzaschmelz van Wilmersburger)
  • Eventueel een paar cherrytomaten of 1 gewone tomaat voor bovenop
voor het mengsel
  • 2 ½ cups (600 ml) water
  • 1 cup (100 gr) kikkererwtenmeel
  • 1 el bouillon
  • 5 el voedingsgist
  • 1 tl zout (let op: dit hangt sterk af van het soort bouillonpoeder dat je gebruikt. Gebruik minder zout als je bouillonpoeder zout is van zichzelf)
  • ½ tl peper

BEREIDINGSWIJZE

  1. vegan quiche taartdeegVerwarm de oven voor op 200 ℃.
  2. Schil de pompoen, snijd hem open, haal de pitten en draden eruit en chop hem op in stukken. Verdeel ze op een bakplaat met bakpapier en doe ze in de oven tot ze mooi geroosterd zijn (ongeveer 40 minuten).
  3. Doe de helft van het water in een kom en voeg daar beetje bij beetje het kikkererwtenmeel aan toe terwijl je het goed mixt.
  4. Verwarm de andere helft van het water in een pannetje en voeg de bouillonpoeder, peper en zout toe.
  5. Voeg het kikkererwtenmeel toe, mix dit gedurende 2 minuten goed door elkaar terwijl het vuur zacht staat. Het wordt dan een wat dikker sausje.
  6. Zet het vuur uit en mix de voedingsgist er doorheen. Lat het staan.
  7. Bekleed een springvorm (ik gebruikte een van 26 cm) met het taartdeeg en prik met een vork gaatjes in de bodem om lucht te laten ontsnappen.
  8. Snijd de ui en champignons in stukjes en pers de knoflook.vegan quiche mengsel
  9. Bak de ui glazig in een beetje olie en voeg daarna de champignons, knoflook, zout, peper en gerookte paprika toe en bak deze ongeveer 3 minuten.
  10. Voeg de spinazie toe en bak dit door tot de spinazie is geslonken en het vocht een deel verdampt is.
  11. Haal de pompoen uit de oven (laat de oven warm blijven) en verdeel deze over de bodem. Verdeel het spinazie mengsel over de pompoen stukjes (laat het vocht zoveel mogelijk achter in de pan). Bovenop komt het kikkererwtensausje.
  12. Bestrooi de bovenkant met plantaardige kaas en verdeel de tomaten.
  13. Bak de quiche ongeveer 40 minuten op 200 ℃. Haal hem uit de oven en laat hem even staan zodat hij zijn vorm beter houdt wanneer je hem uit de springvorm haalt.
  14. Ik serveerde hem heel eenvoudig met een stuk Romeinse sla. Je kunt er natuurlijk ook een salade bij maken.

Je hoeft het kikkererwten mengsel nergens mee af te dekken. Wanneer je het bakt wordt het wat harder en kleurt het lichtbruin. Kaas of een andere topping is dus niet perse nodig, maar voegt naar mijn mening wel wat toe voor de smaak en voor het oog. De quiche is na het maken nog een aantal dagen goed te houden in de koelkast. Hij is ook erg lekker om koud te eten. De volgende dag als lunch naar het werk of school meenemen is dan ook een aanrader!

Vegan quiche is natuurlijk met allerlei vullingen lekker. Dit recept kun je heel makkelijk zelf aanpassen. Vervang gewoon de pompoen/spinazie voor de vulling van je keuze. Heb jij een ultieme combinatie van groenten die in een quiche lekker smaken laat het ons dan weten want de komende tijd zal hij vaak op het menu staan!

More about veganfiesta

Vegan Fiësta is een samenwerking tussen drie dierenvrienden. Wij willen laten zien dat leven zonder het gebruik van dierlijke producten fijn, lekker en makkelijk is! Join our vegan fiësta!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *