Top 5 vegan producten die je niet mag missen!

november 11, 2016

wilmersburger kaas

Wanneer je mensen vertelt dat je geen dierlijke producten eet krijg je vaak de vraag “Wat eet je dan wel?” te horen. Het is ondertussen geen geheim meer dat je als veganist heerlijk eet. If anything eten we nu alleen maar lekkerder én gevarieerder! Naast de meest voor de hand liggende dingen als banaan, avocado, plantaardige melk, oats, hummus, vleesvervangers en tempeh zijn er toch een paar producten die het veganistisch koken en eten toch net dat stukje makkelijker of lekkerder maken. Hieronder deel ik graag vijf producten met je die niet mogen ontbreken in je kruidenkast/koelkast of voorraadkast.

edelgist1. Edelgistvlokken (Ook wel Nutritional yeast of voedingsgist genoemd)

Deze vlokken lijken op het eerste gezicht niet heel bijzonder en als je het voor het eerst proeft snap je misschien niet direct waar al die lof voor edelgist nu vandaan komt, maar schijn bedriegt. De vlokken hebben een hartige smaak die doet denken aan kaas. Het is natuurlijk niet hetzelfde maar het is een lekkere smaak om toe te voegen aan hartige gerechten. Daarnaast is het ook nog eens heel gezond. Edelgist bevat veel B vitamines die bijdragen aan een betere de weerstand, het metabolisme en gezondere huid en haren. Het wordt gebruikt in de laatste stappen bij het koken zodat het niet teveel wordt verwarmd of  het wordt zelfs pas naderhand over een gerecht gestrooid. Er zijn talloze recepten op het internet te vinden die kaas of kaassauzen imiteren en edelgist is hier bijna altijd een ingrediënt.

Edelgist koop je onder andere bij Holland & Barrett (de tuinen), G&W gezondheidswinkels en ekoplaza. Let goed op want bij de laatste ligt de prijs wel degelijk een stuk hoger!

Zoek je recepten om te testen of edelgist iets voor jou is? Mijn favorieten op het moment zijn Vegan parmezaanse kaas en Romige kaassaus zonder kaas.

gerookte paprikapoeder2. Gerookte paprikapoeder

Dit kruid zag ik vaak staan in Amerikaanse recepten en kon ik nooit vinden in de Nederlandse supermarkten tussen de kruidenpotjes. Bij gebrek aan gebruikte ik altijd maar gewone paprikapoeders. Totdat Sanne (je kent haar wel van de gastblogs tijdens de vegan challenge) me vertelde dat ze een geniaal kruid had ontdekt. Je raadt het al: gerookte paprikapoeder! Nota bene gewoon te koop op de kruidenafdeling bij de Albert Heijn! Omdat ik altijd tussen de standaard potjes die zo heerlijk overzichtelijk op alfabet gesorteerd staan kijk, heb ik afdeling aparte potjes bovenin het rek eerder over het hoofd gezien!

Heerlijk is dit poeder. Het is zoet, licht pikant en zorgt voor een extra smaaksensatie door de rokerige smaak. Allerlei gerechten hebben baat bij dit kruid, maar je kunt er bijvoorbeeld ook je plantaardige vleesvervangers extra mee op smaak maken. Denk aan burgers, kipstukjes en gehakt.

Ik koop het zoals eerder genoemd bij de Albert Heijn maar sinds ik van het bestaan weet heb ik gemerkt dat het op meerdere plekken te verkrijgen is. Het potje van het merk La Chinata is trouwens wel echt een crime om open te maken. Voor je het weet vliegt de inhoud door je keuken, je bent bij deze gewaarschuwd 😉

wilmersburger vegan kaas3. Wilmersburger

Ondanks dat we de kaas in Huize Chris-Felice niet heel hard missen zijn we toch heel blij met de producten van Wilmersburger. Laat ik het zo zeggen: We kunnen prima zonder, maar soms is een gesmolten kaasachtige laag toch echt lekker. Denk aan op de pizza, pannenkoek of tosti. Met edelgist is een hoop te maken maar soms is het gewoon fijn zo kant en klaar iets te kunnen kopen waar je blij mee bent.

Wilmersburger maakt allerlei veganistische alternatieven voor kaas. Wij maken het meest gebruik van de Pizzatopping en de plakjes. Van beiden vinden we de kruidige variant het lekkerst, maar die zijn helaas minder goed verkrijgbaar bij de meest toegankelijke winkels. Deze varianten hebben net wat meer smaak dan de naturel variant. Wilmersburger maakt ook gevulde deegwaren zoals Ravioli en ze hebben zelf kruidencrèmes.

De meest toegankelijke plek waar je Wilmersburger kunt kopen is de Jumbo. Én onlangs zijn ze ook begonnen het in de schappen te leggen bij de Albert Heijn. Verder kun je ze bij veel natuurvoedingswinkels vinden. In Utrecht kun je bij Boon’s markt en SuperFair terecht voor diverse soorten. In Groningen is onlangs de Vegan Super geopend, hier vind je bijna het hele assortiment van Wilmersburger!

vegetarische slager vegan boterhamworst4. Boterhamworst van de Vegetarische Slager

Naast hummus, pesto, komkommer, avocado, tomaat, pindakaas, groentespreads, chocopasta en pure hagelslag (ja, er zijn massa’s opties voor op brood!) is het soms ook lekker een vleesvervangend product op brood te eten. Hier komt de boterhammenworst van de Vegetarische Slager goed van pas. Meerdere merken bieden vegetarisch broodbeleg aan, maar veganistisch beleg dat je in de supermarkt kunt kopen is nog vrij nieuw. Er bestaan twee soorten boterhamworst. Een naturel versie en de Provençaal versie. De laatste gekruide versie heeft onze voorkeur. De naturel versie heeft een minder sterke smaak. We eten de boterhamworst zelden op zichzelf. Vaak smeren we er wat mosterd bij of eten we het in combinatie met Wilmersburger kaas in een tosti.

De boterhamworst kun je o.a. vinden bij de Albert Heijn. De Vegetarische Slager heeft ook een conceptwinkel in Den Haag. Ik vermoed dat je de worst ook daar kunt krijgen.

Let op: er is ook niet veganistisch broodbeleg van de Vegetarische Slager. De kipworst en de gelderse worst zijn allebei niet vegan!

mayolijn vegan mayonaise van remia5. Remia Mayolijn

Mayonaise was één van de dingen die ik dacht te moeten missen toen ik overging op de vegan lifestyle. Natuurlijk kun je het ook zelf maken, maar ondanks wat sommige mensen zeggen vind ik dit erg veel werk. Ik bak of kook liever in die tijd wat anders, zo simpel is het gewoon. We hebben sinds de overstap heel wat ei-loze mayonaises getest en we vonden ze allemaal vies. De een was smaakloos, de ander had wel smaak maar dat was meer de smaak van karton etc. Toen vonden we via Gewoon Vegan de Mayolijn van Remia en dat was een ontdekking! We hebben nog wel eens een ander nieuw product geprobeerd, maar alles wat we tot nu toe geproefd hebben kan niet op tegen Remia’s Mayolijn. Tot voor kort zat de mayonaise nog in plastic potten, wat altijd een beetje jammer was. Pas geleden heeft Remia de potten aangepast en nu zijn ze van glas.

De potten Mayolijn vind je in ieder geval bij de Vomar en de Plus.

Let op: je moet echt de potten hebben, er bestaan ook knijpfles met Mayolijn Light in blauwe verpakking, deze is niet vegan!

Dit zijn producten die ik je kan aanraden. Ik merk dat ik veel van deze tips krijg door me aan te sluiten bij faceboek-groepen zoals Vegan Supermarkt, Vegans Unlimited en Vegan Utrecht (er zijn meerdere plaatsen die hun eigen vegan facebook groep hebben, dus het is een aanrader om te zoeken naar de groep van jouw stad of van de grote stad in jouw buurt). Mensen posten hier vaak op wanneer ze iets gezien hebben wat toevallig vegan blijkt te zijn of wanneer een supermarkt in je buurt iets heeft gedaan met een aanvraag en ineens nieuwe producten in het schap heeft liggen. Maar ik weet ook dat niet iedereen facebook op die manier gebruikt en deze producten dus minder snel langs ziet komen. Hopelijk helpt dit lijstje met mijn persoonlijke toppers je sowieso op weg!

Mis je een product op deze lijst of heb je een aanvulling op de informatie die ik geef? Laat dan vooral een reactie achter, ik lees hem graag!

More about Felice

Felice is oorspronkelijk vegan geworden uit compassie voor de dieren. Ondertussen zijn hier veel meer redenen bijgekomen zoals het milieu en de gezondheid. Ze heeft interesse in kunst, diy, natuurlijke verzorgingsproducten, diervriendelijke cosmetica en slow-fashion.

3 Comments
      1. Bij ons hebben ze hem ook niet bij de AH. Wij halen hem bij de Vomar en de grotere Jumbo’s 🙂 Enjoy!

    1. Heb je Jean Bâton Vegan mayo al uitgeprobeerd?! Heb ook in het verleden Remia’s Mayolijn in de keuken gehad maar weet nu pas dat het vegan is. De mayo van Jean Báton is erg romig en (naar mijn mening) vol van smaak! Gewoon lekkere mayonaise, maar dan vegan #yay 🙂

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *