Plantaardig eten op het werk: mijn ervaringen

november 7, 2016

groenten

Op mijn werk lunch ik vrijwel iedere dag met collega’s. Soms in de bedrijfskantine, soms gedurende een overleg, of tijdens een lunchwandeling. In deze blog deel ik mijn ervaringen met plantaardig eten op het werk, maar ik ben ook erg benieuwd naar die van jullie!

Geluk met vega-collega’s

Volgens mij heb ik heel veel geluk. Er is 1 collega die al jaren veganistisch eet en waar iedereen al lang aan gewend is. Voor mij ging de overgang van vegetariër naar veganist op het werk dan ook vrij soepel. De meeste vragen en flauwe grappen heeft zij waarschijnlijk al voor haar rekening genomen (halleluja^^). Daarnaast zijn er nog 2 vegetariërs op onze afdeling, waarvan er een ook steeds meer richting veganisme gaat. Dit maakt het allemaal wel een stukje makkelijker! Ik kan me voorstellen dat dat op afdelingen waar je de enige bent heel anders kan zijn.

veganistische hapjes werkDe bedrijfskantine

Nu neem ik meestal mijn eigen lunch mee; een salade, brood met humus, of wat leftovers van de dag ervoor. Maar soms heb ik te weinig tijd ‘s ochtends waardoor ik overgeleverd ben aan het assortiment van de kantine (of van de AH to go). We hebben een flinke bedrijfskantine (in mijn pand werken een paar duizend mensen) en hoewel de organisatie duurzaamheid, fitheid en vitaliteit belangrijke thema’s vindt is de kantine nog niet echt vegan proof. Mijn keuze is meestal beperkt tot een zelf samen te stellen salade en wat harde broodjes met appelstroop of jam. Als je dit afzet tegen alle overige opties (meerdere soorten kaas, warme maaltijden met vlees, maaltijdsalades met vis, etc.) is dat toch wel minimaal. Een kleine tegenvaller, maar wat niet is kan nog komen!

Fijne afdeling

Waar de bedrijfskantine tekortschiet, ben ik erg blij met mijn afdeling en de bijbehorende collega’s. Als we een vergadering met lunch hebben, ben ik altijd dankbaar dat er een aparte salade voor mij klaar staat. Daar wordt helemaal niet moeilijk over gedaan. Het enige jammere is dat de kantinemedewerkers niet goed weten wat veganistisch is, waardoor er regelmatig een salade met yoghurtdressing op het menu staat. Dat is natuurlijk niet helemaal de bedoeling. Hoewel ik heb aangeboden om voortaan mijn eigen lunch mee te nemen, wordt dat niet zomaar geaccepteerd. In plaats daarvan mag ik een korte beschrijving geven van wat wel en niet veganistisch is zodat het niet meer mis kan gaan. Dit doe ik natuurlijk met alle plezier (broodjes humus kom maar door!)! Bij vergaderingen die niet door mijn afdeling georganiseerd worden is het een ander verhaal. Daar merk ik dat veganisme vaak nog een heel vreemd iets is, dus zorg ik op zo’n momenten voor mijn eigen eten.

Teamuitjes

En wat dan als je een teamuitje hebt? Teamuitjes; hartstikke gezellig! Toch is er dan weer een stemmetje in mijn hoofd dat zich afvraagt of er wat te eten voor mij zal zijn. Onlangs hadden we een uitje met de hele afdeling. Gelukkig wist ik van tevoren dat er maaltijdwensen waren doorgegeven (dat gaat tegenwoordig al vanzelf!). En hoewel ik me voor een uurtje Bob Ross waande, gingen andere collega’s aan de slag met het maken van de hapjes en de avondmaaltijd. Gezien de relatief vele veganisten en vegetariërs in het gezelschap waren er zowel bij de lunch, de hapjes en hetParelcouscous werk diner hartstikke veel plantaardige keuzes voor iedereen. Er waren broodjes met zoete aardappelspread, hapjes met gerookte wortels en de basis van het avondeten was parelcouscous met gegrilde groenten. Dus geen apart bordje voor ons veganisten (al was dat natuurlijk ook al prima geweest), maar gewoon voor iedereen! En het leuke is: vrijwel iedereen vind het lekker. De broodjes met zoete aardappelspread gingen net zo hard, of nog harder, dan de broodjes met vlees of vis. Iedereen was blij met de gezonde couscous, en voor de liefhebber was er nog vis of zoete aardappelkoekjes met banaan (ook vegan).

Op het werk ervaar ik dus geen problemen. Hoewel de keuze in de kantine wat beperkt is en ik op andere afdelingen nog wel eens vreemd aangekeken wordt, lijd ik geen honger, tonen mijn collega’s vooral interesse en houden ze er rekening mee. Ik merk dat collega’s ook geïnspireerd raken wanneer ik een keer veganistische brownies trakteer, vertel over een lekker plantaardig recept, of een restje overheerlijke veganistische pizza verorber tijdens de lunch. Op die manier laat ik ze kennis maken met veganisme, zonder iets op te dringen. En dat werkt heel positief!

Hoe ervaren jullie het om plantaardig te eten op het werk? Net zo positief als ik? Of misschien nog wel positiever? Of juist niet? Ik kan me namelijk ook voorstellen dat er organisaties of afdelingen zijn waarbij veganisme lastig is, of niet geaccepteerd wordt. Laat me weten hoe jij dit ervaart door een berichtje achter te laten :).

More about Yvonne

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *