Vegan chocolate chip cookies

november 4, 2016

vegan chocolate chip cookies
[Felice] Toen ik voor de eerste keer op een zomerkamp in de Verenigde Staten werkte heb ik ze ontdekt: chewy chocolate chip cookies. Ze waren heerlijk. Soms met alleen chocolade en soms met witte chocolade en macadamia nootjes. In die tijd (lees: ruim 8 jaar geleden) was ik nog niet bekend met koekjes die aan de buitenkant knapperig waren en van binnen lekker zacht. Tegenwoordig vind je ze op veel plekken zoals Subway en zelfs AH verkoopt er een dikkere variant van.
In de tijd was ik me als vegetariër nog niet bewust van alle ellende in de ei- en zuivelindustrie en dus bakten we ze die zomer vaak en veel.
Een tijdje terug moest ik weer aan de koekjes denken en ik vroeg me af of hier een veganistisch recept van te vinden was. To Pinterest it was! Er was niet veel voor nodig om een recept te vinden, maar bij deze koekjes komt het vrij nauwkeurig. Het recept moet goed zijn anders zit je alsnog met gewone chocolate chip cookies te kijken. Onder gewone CC Cookies versta ik de knapperige soort die je hier in winkels koopt. Ook lekker, maar niet wat ik zoek! Ik heb dit recept geprobeerd en ze zijn precies wat ik zoek. Chewy chocolate chip cookies!

Hoeveelheid: 25 grote koeken (50 kleintjes)
Voorbereidingstijd: 20 min
Baktijd: ongeveer 10 minuten
Klaar in: 30 minuten

Ingrediënten

 • 225 gram plantaardige boter (kamertemperatuur)
 • 280 gram bloem
 • 200 gram suiker
 • 60 ml plantaardige melk (ik gebruik kokos of amandel)
 • 1 tl vanille extract
 • 1 tl baking soda
 • 1/2 tl zout
 • 300 gram pure chocolade (in stukjes) of vegan chocolate chips

Bereidingswijze

 1. vegan chocolate chip cookiesVerwarm de oven voor op 180 °C.
 2. Mix de boter en de suiker goed door elkaar in een grote bak, dit werkt het best met een mixer.
 3. Voeg de melk en vanille extract toe en mix dit goed.
 4. Doe de bloem en baking soda erbij en mix ook dit goed in het mengsel. Het word nu vrij stevig dus switchen naar deeghaken / of met de hand kan nodig zijn.
 5. Roer de chocolade stukjes er doorheen zodat ze gelijkmatig verdeeld zijn.
 6. Doe bakpapier op de bakplaat en maak voor de kleine koekjes hoopjes deeg van ongeveer een eetlepel. Voor de grotere variant neem je ongeveer twee eetlepels. Zorg voor genoeg ruimte tussen de koekjes want ze zakken nog wat uit. (Blijft er meer deeg aan je handen plakken dan dat er op de bakplaat achter blijft? Zet het deeg dan een korte tijd in de koeling, hierna is het beter handelbaar).
 7. Bak ze in de oven voor 10 minuten. Ze zijn gaar as ze aan de zijkanten een klein beetje bruin beginnen te worden. Let op! Ze lijken dan nog te zacht te zijn maar don’t be fooled! Ze worden vaster wanneer je ze laat afkoelen.
 8. Haal ze uit de oven, laat ze heel even op de bakplaat liggen. Verplaats daarna het bakpapier met koekjes en al naar een vlakke plek om verder af te koelen (een afkoelrek is ook prima). Wacht tot ze verder afgekoeld zijn en geniet!

Klik hier voor het originele Engelstalige recept!

Dit maakt een vrij grote hoeveelheid deeg. Omdat je dit deeg goed een paar dagen kunt bewaren in de koelkast is het ideaal om te maken wanneer je gasten ontvangt. Ik heb een keer een bak van dit deeg meegenomen naar een vriendenweekend. We hadden een huisje gehuurd in de Ardennen. Mezelf kennende had ik geen zin om daar veel mixwerk te doen dus dat heb ik de dag voor vertrek een flinke hoeveelheid deeg gemaakt. Eenmaal daar aangekomen heb ik het in de koelkast gezet en gedurende het hele weekend heb ik er koekjes van gebakken, lekker! Chris en ik zijn de enige vegans in die groep dus ik heb ook meteen kunnen testen wat omnis ervan vinden. Ik kan zeggen dat ze er net zo van genoten hebben als wij!

More about veganfiesta

Join the vegan revolution!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *