Gastblog: Kroketten en koffie. Week 3 van de Vegan Challenge

oktober 25, 2016

vegan challenge

Sanne doet mee aan de Vegan Challenge (click!) en deelt deze maand haar ervaringen met ons en met jullie.

[Sanne] Met mijn zusje loop ik een blauwe route in een prachtig herfstbos. Mijn rugzak is goed gevuld met vegan lekkernijen voor onderweg (goed voorbereid). Desondanks willen we bij een uitspanning halverwege de route even opwarmen. Misschien wel met iets lekkers erbij.

Mijn opties: zwarte koffie, thee of jus d’orange.

Voor alle andere natuurvrienden: warme chocomelk met slagroom, appeltaart met slagroom, cappuccino, kroketten.

Tweestrijd

De tweestrijd in mijn hoofd is in volle gang (niet de eerste keer). Hebben ze hier geeneens iets met hummus op het menu? Het is geen 1800 meer, sjeez. Realiseren jullie je wel hoeveel dood dier hier verkocht wordt?! Allemachtig. Nooit gehoord van Oatly Chocomel?! Pfff.

Versus: zal ik dan toch een uitzondering maken? Bestaat er zoiets als een halve vegan, zo een die wel zijn best doet, maar soms gewoon niet? Wat een lelijk woord is het toch, veganisme. Nooit meer softijs met spikkels? En één zo’n taartje… Wat ben ik toch een zeikerd.

Geen taart

Dat taartje nam ik niet. Ik koos de kop koffie en gaf het koekje aan mijn zusje.

Des te vaker besef ik dat de macht der gewoonte regeert. Een prachtige herfstdag? Warme choco met slagroom of pannenkoeken met spek. Diepgewortelde patronen die niet eerder zo zichtbaar voor me waren. Nu ik meedoe met de challenge, en bewust kies voor wat ik wel en niet eet, zie ik ze heel duidelijk. Daarmee is mijn doel voor de Vegan Challenge, namelijk gewoontes doorbreken, al wel aardig geslaagd.

Doorlopen

Na het koffiemomentje lopen mijn zusje en ik verder. We praten over hoe mooi het licht door de bomen schijnt en klagen over de warmte. Ook verzamelen we tamme kastanjes*, twee jaszakken vol. Als het eenmaal lunchtijd is, vinden we een perfecte plek om bij te tanken. Niet in een overvolle brasserie – met duizend schreeuwende kinderen en slagroom all over. Wel op een droog stukje gras, in de zon, met uitzicht over de heide.

Ik heb de lunch in mijn rugzak: kiemgroenten, gouwe-ouwe hummus, komkommer, avocado, libanees platbrood én mijn zakmes. Een maaltje waarmee ik mijn zusje verras en waar ze net als ik enorm van geniet (hummus- en avocado-addict in de dop).

Zo moeilijk is het toch allemaal ook niet, dat veganisme. Toch?

vegan challengeTijdens deze challenge is veganisme overzichtelijk en goed te doen. Ik eet gewoon een maand geen dieren. Klaar. Ik hoef niet veel uit te leggen (ook geen ei, nee) en krijg niet heel veel vragen (voel je je wel goed? Ja, prima). Maar wat ga ik doen vanaf 1 november? Ik heb nog geen antwoord.

* Wat moet je met tamme kastanjes? Poffen! Snijd een kruisje in de schil (bovenop), verwarm de oven op 200 graden, doe de kastanjes in de oven en wacht een kwartier. Als de schil omkrult zijn ze klaar (en knetterheet). Pellen, beetje boter (jeej voor plantaardige boter) en zout. Kablam: supersnack uit de natuur.

More about veganfiesta

Join the vegan revolution!

3 Comments
  1. Hi Sanne, leuk om te lezen hoe het met je gegaan is de afgelopen periode. En zooo herkenbaar dat stemmetje in je hoofd 🙂 Zelfs de hummus met avocado. En dat ik voorheen nooit avocado at omdat ik het niet lekker vond. Maar inderdaad gewoontes worden doorbroken. Ben benieuwd wat je gaat doen na 1 november. Zelf wil ik ermee door gaan. Maar ik durf me nog geen vegan te noemen. Misschien toch een beetje laf, geen zin in discussie? Dat is voor nu mijn tweestrijd. Groetjes Jolanda

   1. Hee Jolanda,

    Dat laatste is ook precies hoe ik me voel… Laf is een lelijk en onaardig woord. Volgens mij hebben we het de afgelopen weken allebei behoorlijk goed gedaan. Misschien moeten we daar ook maar even bij stilstaan

    Groet! Sanne

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *