Smokey Tempeh Burger

oktober 12, 2016

tempehburger
[Chris] Ik weet niet precies waarom, maar maaltijden met een broodje burger behoren echt wel tot één van m’n favorieten. Misschien komt het doordat je lekker met je handen kunt eten. Er zijn zóveel varianten op de traditionele burger te bedenken dat het eten van burgers nooit hoeft te gaan vervelen. In de supermarkt zijn veel smakelijke burgers te koop, maar je kunt ook prima zelf een versie maken. Deze keer gebruik ik tempeh, omdat het een goede textuur heeft en je tempeh lekker kunt marineren. Deze tempeh burger is pittig en smokey van smaak. Ik serveer hem op een broodje met homemade pindasaus, en rauwkost.

Hoeveelheid: 12 tempeh burgers
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Klaar in: 25 minuten

INGREDIËNTEN

Voor de marinade
  • Sesamolie
  • Sojasaus
  • Sriracha
  • Liquid smoke
  • Ahornsiroop
  • Gember
  • Peper
Verder heb je nodig
  • Blok tempeh (400 gram)
  • Pitabroodjes (ik gebruik hiervoor een speltvariant)
  • Rauwkost: bijvoorbeeld rucola, spinazie, komkommer & tomaat
  • Pindasaus

BEREIDINGSWIJZE

Voor de marinade
  1. Meng in een grote schaal een beetje sesamolie met een scheut sojasaus (genoeg om de bodem mee te bedetempeh marinadekken).
  2. Voeg daarna naar smaak sriracha en zwarte peper toe. Een paar druppels Liquid Smoke zorgt voor een lekkere rokerige smaak. Heb je dit niet in huis, dan kun je wellicht proberen om gerookte paprikapoeder of iets anders met een rokerige smaak te gebruiken (zelf geen ervaring mee).
  3. Snijd een stukje gember fijn en voeg toe.
  4. Als je niet genoeg marinade hebt gemaakt om alles mee te bedekken kun je evt. wat water toevoegen.
  5. Snijd de tempeh in dunne plakken (12 uit een blok van 400 gram).
  6. Leg deze in een ovenschaal en zorg dat alles bedekt wordt met de marinade.
  7. Laat een poosje marineren in de koelkast (hoe langer, hoe beter), eventueel de tempeh een keer omdraaien.
Voor de resttempeh burger
  1. Doe de pitabroodjes in de oven.
  2. Bak de plakken tempeh een paar minuten aan beide zijden.
  3. Snijd de rauwkost.
  4. Smeer een laagje pindasaus op het broodje, doe er één of twee plakken tempeh bij en maak het af met de rauwkost.

Eet smakelijk!

More about veganfiesta

Vegan Fiësta is een samenwerking tussen drie dierenvrienden. Wij willen laten zien dat leven zonder het gebruik van dierlijke producten fijn, lekker en makkelijk is! Join our vegan fiësta!

2 Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *