Gastblog: Kikkererwten-overkill. Week 1 van de Vegan Challenge.

oktober 11, 2016

vegan challenge

Sanne doet mee aan de Vegan Challenge (click!) en deelt deze maand haar ervaringen met ons en met jullie.

[Sanne] Terwijl mijn huisgenoot vier vissticks opbakt (hoe overzichtelijk), ben ik aan het stuntelen met mijn keukenmachine, een avocado en beslag voor kikkererwtenpannenkoeken. Mijn deel van het aanrecht is een bende.

Sinds de start van de Vegan Challenge eigenlijk elke dag.

De oven, mijn blender en mijn tupperware-bakjes (die eigenlijk van mijn moeder zijn) gebruik ik meer dan ooit. Favoriet op mijn menu is de kikkererwt. Als snack uit de oven, in een pannenkoek, gepureerd op mijn boterham. Maar om een kikkererwten-overkill te voorkomen…

kikkererwtenDaarom nieuw in mijn keukenkastje: een collectie noten (lekker bij alles), een bus edelgistvlokken (lijkt op vissenvoer) en sandwichspread van zonnebloempitten (in vier smaken). Dé topaankoop van de week: vegan roomkaas. Veel te duur voor een smeersel, want bijna 5 euro, maar wel erg lekker met mediterraanse kruiden.

Deze eerste week was best leuk: op ontdekkingstocht in supermarkten (ook langs die ene die zo typisch ruikt). En nieuwe recepten proberen. De romige avocado-cashewnotensubstantie voor mijn pasta smaakte goed. Evenals de gebakken aardappelen met veganaise. De ovenschotel met spruiten en de extreem krokante zoete-aardappelfriet, zeg maar zwart, waren gewoon vies.

Online zocht ik naar dingen zonder dieren. Zo leerde ik in zes minuten ‘How To Cook Tofu Right’ van de Vegan Zombie. En heb ik ontelbare recepten aangeklikt waarin chocolade verwerkt was. Uit zelfbescherming heb ik er nog geeneen gemaakt.

Maar de Vegan Challenge is niet alleen maar leuk. Door die documentaire die ik eerder keek, de dagelijkse nieuwsbrief van de Vegan Challenge en alle berichten die ik tegenkom op plant based-sites zie ik de wereld om mij heen net even anders.

Laatst reed ik bijvoorbeeld bij zonsopgang langs weilanden met koeien. Prachtige gouden zonnestralen, grazende dieren op uitgestrekte velden; een echte Hollandse ansichtkaart. Zo’n plaatje dat eigenlijk direct op instagram moet.

Nu blijven mijn gedachten niet hangen bij dat mooie plaatje… Hoe oud zouden die beesten eigenlijk zijn? Waar zijn hun kalfjes? Wanneer moeten ze weg? Waar gaan ze dan heen? En hoe werkt dat eigenlijk precies?

Als ik mezelf trakteer op een cappuccino met dikke schuimlaag denk ik niét aan die koeien. Maar aan goudgekleurde graanvelden waar ik doorheen liep in Noorwegen. Die schuimlaag is van Oatly (van die lekkere chocomel) en is gemaakt van haver.

Lekker man!

Volgende week komt een vriendin eten, heb ik een feestje en ga ik een weekend weg. Ben benieuwd of me dat net zo voorspoedig afgaat als deze week.

 

More about veganfiesta

Join the vegan revolution!

3 Comments
  1. Hi Sanne, wat leuk om te lezen hoe je eerste week verlopen is. Voor mij herkenbaar ( inclusief de kikkererwten overkill 😉 ) maar ook bij mij is het goed gegaan. De uitdaging afgelopen week was een lunch bestellen in een eettentje maar op de kaart geen Vegan Food. De bereidwilligheid om iets te maken was er ook niet echt dus het is een “bak” groenvoer geworden. Waar ik eigenlijk benieuwd naar ben is wat jij nu het meeste mis? Ik blijk toch wel echt een soort kaas en kauwgom verslaving te hebben dus dat is voor mij nog wel een dingetje. Er zijn alternatieven dus het komt vast goed. Ben erg benieuwd hoe je weekendje weg, feestje en etentje met je vriendin gaat verlopen dan. Succes met de Challenge!

   Groetjes,
   Jolanda

  1. Hee Jolanda! Dacht nog aan je, was benieuwd hoe het jou verging. Best goed, zo te lezen. Vandaag wel ‘nee’ gezegd tegen een stuk taart op werk, maar dat was niet zo problematisch. Voor mij wordt het pas echt lastig als ik de deur uitga, denk ik. Kaas mis ik niet echt (Wilmersburger-kaas smelt als een dolle, beter dan jonge kaas). Ik hou van de structuur van griekse yoghurt, maar ik vind de mild & creamy van Alpro in goed in de buurt komen. Voor nu dus nog geen missers 😉 Misschien komt dat nog.

   Succes ook!
   Sanne

   1. De mild & creamy van alpro heb ik ook ontdekt. Daar doe ik dan fruit bij in de blender en dan heb je snel een heerlijke smoothie. Ik kijk uit naar volgende week hoe het je vergaan is. Dat ik in elk geval de pompoensoep nog een keer ga maken. De recepten van Vegan Fiësta heb ik dan ook bijna allemaal wel gemaakt.

    Bedankt voor je reactie.
    Groet,
    Jolanda

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *