Vegan appeltaart met appels uit eigen tuin

oktober 7, 2016

Vegan appeltaart
[Felice] In de achtertuin van mijn ouders vind je van alles. Van sierbloemen tot groententuin tot fruitbomen. Daar komen veel lekkernijen van af. Het fijne voor ons is dat dit vaak te veel is voor mijn vader en moeder om alleen op te eten. Zo kwam mijn vader laatst een tas brengen. Courgette, andijvie én appels uit eigen tuin. Nu vind ik de appels uit eigen tuin niet lekker om zo te eten want vaak zijn deze wat zuur van smaak. Wel weet ik van vroeger dat ze heel lekker zijn in een appeltaart! Dit is hoe ik vegan appeltaart maak.

Hoeveelheid: 8 grote stukken
Voorbereidingstijd: 30
Baktijd: 45 min
Klaar in: 1 uur en 15 minuten

Ingrediënten

Voor het deeg
 • 300 gram meel (ik gebruikte 150 gr. amandelmeel en 150 gr. gewone bloem)
 • 100 gram kokosolie (zacht zodat hij te mixen is)
 • 2 el suiker
 • 1/2 tl zout
 • Een glaasje heel koud water (verschilt hoeveel je erbij moet doen)
Voor de vulling
 • 6 appels
 • 1 flinke hand (cup) rozijnen
 • 2 el suiker
 • 2 tl kaneel
 • 1/2 tl nootmuskaat
 • 3 el maizena of bloem

Bereidingswijze

 1. Doe alle ingrediënten, behalve het water, bij elkaar in de keukenmachine en mix die met de deeghaak. Of meng de ingrediënten met de hand.
 2. Voeg beetje bij beetje koud water toe en kneed het deeg. Stop met water toevoegen wanneer het deeg een beetje aan je handen blijft plakken. Kneed het deeg goed door. Ook wanneer je de keukenmachine gebruikt hebt is het goed om met de handen na te kneden om te voelen of alles goed door elkaar zit.
 3. Maak een bol van het deeg en leg het in de koelkast.
 4. Verwarm de oven voor op 180 ℃.
 5. Schil de appels en snij ze in kleine stukjes. Doe deze in een grote kom.
 6. Voeg de rozijnen, suiker, kaneel, nootmuskaat en 2 eetlepels maizena (de derde gebruik je later) toe en roer alles goed door elkaar. Zet de vulling aan de kant.
 7. Pak het deeg uit de koeling en verdeel het in twee deegballen. De één wat groter dan de ander. Rol de grote bal deeg uit (op een oppervlak bestrooid met bloem!) en bekleed daarmee de bakvorm. Ik gebruik een vorm van 26cm. Deze is eigenlijk net iets te groot. Gebruik een kleinere bakvorm wanneer je het net als ik mooier vindt als je taart net iets hoger wordt dan de mijne (zie foto).
 8. Prik met een vork gaatjes in de bodem en strooi de derde eetlepel maizena erover uit. Dit helpt om de bodem droog te houden zodat ook daar het deeg goed gebakken wordt.
 9. Doe de vulling in de met deeg bekleedde bakvorm.
 10. Rol de kleinere deegbal uit en snij deze in stroken. Je kunt deze vlechten, maar je kunt ze ook gewoon over elkaar leggen als je dit teveel werk vindt.
 11. Bak de taart op 180 ℃ voor ongeveer 45 minuten. Laat hem even koelen voordat je hem uit de vorm haalt en smullen maar!

Warm is appeltaart het lekkerst

Zoals je misschien wel ziet zit er niet superveel suiker in deze taart. Dit komt omdat de appels zelf al zoeter worden wanneer je ze bakt en de rozijnen voegen ook veel zoet toe. Voor ons is de toegevoegde hoeveelheid suiker precies goed. Proef tijdens het bakken vooral even van het deeg en het mengsel om te testen of hij voor jou ook zoet genoeg is. Zo niet, dan kun je er op dat moment nog wat aan doen. Het zou jammer zijn als je er pas achterkomt als hij al helemaal klaar is!
De appeltaart is goed te bewaren in de koelkast en je kunt hem zelfs invriezen. Het lekkerst is wanneer je hem (na het ontdooien) even in de over zet om weer warm te worden. Wanneer je dit doet als je bezoek krijgt heb je zelfs meteen de geur weer in huis van pas gebakken appeltaart 🙂

Zelf vind ik appeltaart heel goed samen gaan met deze dagen waarin de temperatuur duidelijk begint te dalen. Welke taartsoort vind jij nu écht bij de herfst passen?

 

More about veganfiesta

Join the vegan revolution!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *