Homemade Spelt Pizza

oktober 5, 2016

pizza
[Chris] Pizza! Wie houdt er niet van? Ik in ieder geval wel en sinds ik als vegan door het leven ga is dat zeker niet minder geworden. Er zijn pizzabodems met saus te koop bij o.a. Albert Heijn of Jumbo, maar je kunt ook vrij simpel zelf bodems maken. De bodems die ik heb gemaakt zijn op basis van speltmeel, maar als je wil zou je ook bloem kunnen gebruiken. De tomatensaus is heel gemakkelijk zelf te maken. Het was de eerste keer dat ik zelf bodems heb gemaakt, dus het was nog wel even oefenen. Uiteindelijk was ik blij met het eindresultaat!

Hoeveelheid: 2 middelgrote pizza’s
Voorbereidingstijd (/incl. rijzen): 30 minuten / 90 minuten
Tijd in de oven: 15 minuten

INGREDIËNTEN

Voor de bodems:

  • 250 gram speltmeel
  • Snufje zout
  • Zakje droge gist (7 gram)
  • 2-3 el olijfolie
  • 1,3 dl water

Voor de tomatensaus:

  • 250 gram tomatenpuree (ik gebruik de AH Basic Passata Di Pomodoro)
  • 1 el edelgist
  • Kruiden naar smaak: oregano, basilicum, knoflook (kan ook verse zijn), peper & zout

Voor op de pizza:

  • Vegan geraspte kaas
  • Gegrilde groenten: courgette, champignons, groene asperges, puntpaprika en rode ui.
  • Pijnboompitten

BEREIDINGSWIJZE

Voor de bodems:

  1. Neem een grote kom en meng het meel, de gist en het zout door elkaar.
  2. Voeg de olijfolie en het water toe en kneed goed totdat je een mooi deeg hebt.
  3. Maak er een bal van, doe terug in de kom en leg daar een vochtige doek overheen. Laat ongeveer een uurtje rijzen op kamertemperatuur.
  4. Verdeel het deeg over twee balletjes. Rol elk balletje uit zodat er een dunne pizzabodem ontstaat. Mocht het deeg iets te droog zijn, dan kun je nog best een klein beetje olijfolie toevoegen. Dat maakt het uitrollen wat makkelijker. Ik heb de indruk dat het deeg van speltmeel iets minder flexibel is dan een deeg van tarwebloem, maar met een beetje geduld krijg je er toch prima bodems uit.

Voor de rest:

  1. Meng alle ingrediënten voor de tomatensaus in een kommetje.pizza
  2. Tijdens het rijzen van het pizzadeeg kun je de groenten snijden en alvast grillen.
  3. Leg bakpapier op de ovenplaat en bestrooi dit met wat bloem, zodat de pizza niet aanbakt.
  4. Verdeel over de bodems een dun laagje tomatensaus.
  5. Vervolgens bestrooi je dit met een laag vegan geraspte kaas.
  6. De gegrilde groenten komen bovenop samen met wat pijnboompitten.
  7. De pizza’s bak je ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven op 250 graden.

Eet smakelijk!

More about veganfiesta

Vegan Fiësta is een samenwerking tussen drie dierenvrienden. Wij willen laten zien dat leven zonder het gebruik van dierlijke producten fijn, lekker en makkelijk is! Join our vegan fiësta!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *