Gastblog: Gewoonte doorbreken. Waarom ik meedoe met de Vegan Challenge.

oktober 4, 2016

zwitserland

Sanne doet mee aan de Vegan Challenge (click!) en deelt de komende weken haar ervaringen met ons en met jullie.

vegan challenge[Sanne]

You can’t be an environmentalist and eat animal products. Period.’ Ik zat al ruim een uur met verbazing te kijken naar de documentaire Cowspiracy* toen deze quote voorbij kwam.

Buikpijn

Als mega-natuurnerd voelde ik me er enorm door aangesproken. Dat hele uur had ik al met buikpijn gekeken naar beelden van de verwoesting van onze planeet. Buikpijn omdat prachtige oerbossen, kleurrijke jungles en andere wonderschone natuur aan het verdwijnen zijn. Ze moeten wijken voor de productie van veevoer.


Boodschappenlijst

tonys_amandel_zeezoutHoe kan ik met droge ogen verkondigen dat ik zo hou van buiten? Dat de natuur mijn energiebron is? En dat ik tegelijkertijd bijdraag aan het afbreken van al dat moois door dierlijke producten te eten? Ik kon niet anders dan op dat moment besluiten om dieren van mijn boodschappenlijst te schrappen. Doei kwark, kaas en kroketten. Hoi falafel, Tony Chocolonely Puur Amandel Zeezout en kokosyoghurt.

Borrel

De afgelopen maand maakte ik een goede start. In mijn boodschappenmandje kwamen geen dieren. Ik probeerde nieuwe producten (dronk op een brakke zondag een heel pak Oatly Chocomel, geniaal spul), stond ‘s ochtends het water uit een blok tofu te knijpen om scrambled tofu te maken en gebruikte iets te veel sriracha-saus op een portobello. Heet. Toch propte ik die maand ook ergens een kaasstengel in mijn mond bij een borrel, zat er geitenkaas in de couscoussalade die ik bij iemand kreeg en at ik het koekje dat ik kreeg bij mijn koffie.

Breken

Tot nu. Het is echt aan: de komende maand eet ik geen dieren. Ik ga breken met de gewoonte. Ik doe mee met de Vegan Challenge. Spannend? Ja. Vooral de momenten buiten de deur. Saai? Totaal niet. Ik heb het geluk dat ik twee vegan amigo’s heb die me al de meest geniale maaltijden voorgeschoteld hebben. Let’s do this.

Sanne

* In de documentaire Cowspiracy (Netflix) onderzoekt Kip Andersen wat de oorzaken en gevolgen zijn van klimaatverandering én wat hij daartegen kan doen.

In mijn pastasaus zit geen gehakt meer en mijn gewoonte-plak-geitenkaas op brood verving ik onlangs voor avocado en humus. Veel vlees at ik niet, maar bitterballen tijdens een borrel of bacon op een pannenkoek kon ik maar moeilijk weerstaan. Mijn uitdaging de komende maand? Nee zeggen.

More about veganfiesta

Join the vegan revolution!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *