Vegan brownies

september 30, 2016

vegan brownies
[Felice] Het is weekend! Vanavond komt een vriendin van mij op bezoek en ik had echt zin om weer eens als vanouds brownies te bakken. Geen gezonde versie, maar gewoon brownies zoals brownies soms horen te zijn. Uiteraard wel plantaardig!

Ik heb al meerdere keren een vegan brownie recept geprobeerd, maar meestal vielen ze mij tegen. Ik hou van de hardere bovenkant en een zachte binnenkant. Bij veel recepten krijg ik een cake structuur, luchtiger dan ik bij brownies vind passen. De brownies die ik nu heb gemaakt zijn, zoals je hopelijk op de foto kunt zien, precies goed! Het officiële recept (click) komt van Hot For Food, alleen heb ik hier en daar een kleine aanpassing gemaakt.

Hoeveelheid: 16 Stukken
Voorbereidingstijd: 20
Baktijd: 30 minuten
Klaar in: 50 minuten (maar aan te raden te laten afkoelen)

Ingrediënten1

  • 100 gram fijngemalen havermout (gewone bloem kan ook)
  • 150 gram suiker
  • 100 gram cacaopoeder
  • 100 gram boter
  • 100 gram chocolate chips puur
  • 1 vanillestokje (of 1 tl extract)
  • 2 el fijngemalen lijnzaad
  • 6 el water

Bereidingswijze2

  1. Roer het lijnzaad door het water en zet dit in de koelkast. (Wanneer je gebroken of heel lijnzaad in huis hebt maal het dan eerst fijn tot een poedervorm, anders blijf je het zaad proeven.)
  2. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  3. Verwarm de boter in een pannetje op een laag vuur. Haal het pannetje van het vuur wanneer de boter bijna helemaal gesmolten is.
  4. Voeg hier een derde van de chocolate chips aan toe en roer dit door tot ook deze gesmolten zijn.
  5. Voeg de suiker en vanille toe en roer het goed door.
  6. Meng in een ruime bak de bloem en cacao goed door elkaar.
  7. Doe hier de lijnzaad-watermix (flax-egg) bij en het boter-chocolade mengsel en roer dit goed.
  8. Voeg tot slot de rest van de chocolate chips toe en zorg dat deze goed door het beslag verdeeld worden.
  9. Doe bakfolie in de vorm die je wil gebruiken (ik gebruikte een vierkante vorm van 20 cm).
  10. Bak de brownies 30 minuten in de oven. Doe de prikkertruc om te kijken of het klaar is.
  11. Laat de brownies nog een minuut of 10 in een open oven staan. Haal hem uit de oven en laat verder afkoelen. Moeilijk, maar wanneer je ze de kans geeft krijgen ze hun beste vorm 🙂

Ik heb de bloem vervangen door havermout en de noten die ze toevoegen bij Hot For Food heb ik achterwege gelaten. Mocht je dit wel willen dan kun je er een halve cup noten naar keuze aan toevoegen. In het officiële recept maken ze er brownie bites van. Ze doen ze in muffin vormpjes in plaats van dat ze één grote bak maken. Zeker leuk wanneer je ze een iets andere vorm wilt geven!

Ben je nog niet bekend met Hot For Food? Ik kan je deze site zeker aanraden. Bij de meeste recepten hebben ze een video van Lauren Toyota die het gerecht bereidt, soms wel handig.

 

More about veganfiesta

Vegan Fiësta is een samenwerking tussen drie dierenvrienden. Wij willen laten zien dat leven zonder het gebruik van dierlijke producten fijn, lekker en makkelijk is! Join our vegan fiësta!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *