Vegan Merengue

september 7, 2016

vegan merengue
[Felice] Sommige dingen zul je als veganist toch echt op moeten geven. Lekkernijen die voornamelijk uit ei bestaan bijvoorbeeld. Of… misschien toch niet? Een tijdje terug (click) had ik het over het bewaren van het sap uit een blik kikkererwten. Dit sap, ook wel aquafaba genoemd,  gedraagt zich net als kippeneiwit en is daarom als magisch ingrediënt te gebruiken bij het maken van o.a. vegan merengue.

Hoeveelheid: 30 á 35 kleine toefjes
Voorbereidingstijd: 20 uur
Baktijd: 1 uur (afhankelijk van je oven)
Klaar in: 1 uur en 20 minuten

Ingrediënten

 • Sap van 1 blik kikkererwten (mijn blik was netto 400 gr, 240 gr zonder sap)
 • 200 gr poedersuiker
 • 1 theelepel vanillesuiker
 •  1/4 tl citroensap

Bereidingswijze

 1. Verwarm de over voor op 100 ℃.
 2. Doe het sap van de kikkererwten, de vanillesuiker en het citroensap in de keukenmachine.
 3. Mix dit mengsel op een hoge stand en voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe. Schraap de zijkanten af en toe als de suiker blijft plakken.
 4. Kloppen tot het mengsel op tot het stijf genoeg is. Je merkt dit doordat er pieken omhoog blijven staan wanneer je de mixer eruit haalt.
 5. Leg een bakpapier op je bakplaat (om alles in kleine toefjes te kunnen spuiten had ik twee bakplaten nodig).
 6. Zet een stevige plastic zak in een hoog, breed, glas (of iets anders) en vouw de bovenkanten naar buiten zodat hij goed open blijft staan en doe daar het mengsel in.
 7. Knip de punt van de zak af zodat je een spuitzak krijgt.
 8. Spuit het merengue mengsel in toefjes op de bakplaat.
 9. Bak ze ongeveer een uur in de oven en zorg dat je de bakplaat regelmatig draait tenzij je een oven hebt die alles mooi egaal bakt natuurlijk, de mijne bakt achterin harder.
 10. Twijfel je of ze gaar zijn? Haal er 1 uit en laat deze afkoelen (als bij het eruit halen de onderkant blijft plakken op de bakplaat zijn ze nog niet klaar!). Is hij hard en cruncht hij goed als je er een hap afbijt, dan zijn ze klaar! Let op: grotere merengue hebben een langere baktijd.

Ze zijn beter te handelen nadat je ze eerst een tijdje in een goed afgesloten bakje in de koelkast bewaard hebt. Voordat ik dit gedaan had smolten ze aan mijn handen vast wanneer ik ze wilde vasthouden! De koelkast is dan ook de plek waar ik ze nu bewaar.

opkloppen vegan mernegueDit was zo leuk om een keer te maken! Ik wilde het al eerder proberen, maar in veel van de recepten die ik tegenkwam moet ‘cream of tartar’. Ik heb geen idee hoe ik daaraan moet komen en daarnaast vind ik het ook leuker als de ingrediënten makkelijk aan te komen zijn. Na wat research bleek dat je dit goed kunt vervangen met citroensap!

opgeklopte vegan mernegue

Ik had gedacht dat het kloppen veel langer zou duren maar het begon al gelijk te foamen toen ik begon met kloppen. Het sap was een paar dagen oud (bewaard in een bakje in de koelkast) dus misschien dat het langer duurt wanneer het vers is. Ik heb gezien dat mensen dit ook met de handmixer doen, ik heb alleen geen idee hoe lang je dan aan het kloppen bent.

vegan mernegue

Ik heb de merengue in toefjes gespoten. Op die manier kun je ze als koekjes opeten. Natuurlijk kun je dit in nog veel meer vormen doen. Je zou zelfs ronde schijven kunnen maken en ze in een taart tussen lagen mousse kunnen verwerken. Op die manier zou je een heuse schuimtaart kunnen maken! Je kunt ook het schuim in ongebakken vorm verwerken in een chocolade mousse. Heb je andere ideeën waarin je de vegan merengue kunt gebruiken of heb je zelf geprobeerd dit recept te maken? Laat het ons weten!

 

More about veganfiesta

Join the vegan revolution!

6 Comments
  1. Ze zien er super mooi uit! Ik heb ze vorige week gemaakt met kristalsuiker en vanilleextract. En een likje roze kleurstof want deze merengues zijn een stuk geler dan de originele..
   Alleen de baktijd heb ik nog niet helemaal onder controle.. Misschien kwam het doordat ik twee platen boven elkaar had of omdat ik met de hand heb staan mixen.. maar veel van de merengue bleven flink plakkerig in hun midden. Alsnog wel lekker hoor.
   Nog een tip: eten met frambozenijs van Ola!

   1. Wat leuk! Ze zijn inderdaad een beetje geler, ik dacht dat dat misschien kwam daardat ik ze net iets te lang in de oven gedaan had want het schuim was zo mooi wit voor het bakken. Maar dat is dus altijd zo? Ik heb 1 bakplaat gebruikt en dat ging erg goed, misschien dat dat dan inderdaad helpt tegen het zachte midden? Of de bakplaten af en toe omwisselen?
    Het frambozenijs van Ola ken ik nog niet! Is dat sorbetijs? Ik ga het zeker een keer proberen met ijs, goeie tip!

     1. Oh ja, dat ijs heb ik voorbij zien komen maar nog niet getest! Snel een keertje doen! 🙂
      De meringues moeten wel echt lang genoeg, wanneer je ze te snel eruit haalt dan zijjn ze vaker zacht in het midden. Dit kan het dus ook geweest zijn i.p.v. de dubbele bakplaat.

  1. Wat voor kikkererwten gebruik jij hier voor? Ik had eens aquafaba gemaakt van een blikje van de Albert heijn, maar dat vond ik zoooooo zout. Brrr.

   1. Hoi Nienke,
    Ik heb de kikkererwten van de buitendlandse producten afdeling bij de jumbo gekocht. Ik heb geen idee wel merk dat is. Ik koop die vaker omdat die voordeliger is. Uit mijn hoofd (helaas heb ik geen blik meer staan) is het blik overwegend zwart met een afbeelding van kikkererwten. Het zout probleem had ik met deze niet! Dat is wel vies als je meringue een zoute smaak heeft, haha. Dat is natuurlijk niet de bedoeling! Misschien wat verschillende soorten proberen. En dan even proeven voordat je het sap opklopt? Geef het niet op in ieder geval want het is een wondermiddel als het wél smaakt 🙂

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *