Chocolate chip cookie dough balletjes

augustus 26, 2016

chocolate chip cookie dough balletjes
[Felice] Niet lang geleden tipte mijn moeder mij een niet-vegan recept voor ‘chocolate chip cookie dough balletjes’. Ze had ze zelf al gemaakt op een veganistische manier en ik proefde ze voordat ze me vertelde wat erin zat. “Nou, wat denk je?” Ik had geen idee… bloem? Een soort deeg was het in ieder geval. Toen mijn moeder vertelde dat er kikkererwten inzaten kon ik het moeilijk geloven. Kikkererwten? Ja, kikkererwten zijn het geheime ingrediënt in deze ballen. Het lijkt zo erg op koekdeeg, niet te geloven! Voor dit recept heb je niet veel nodig. Het meeste vind je waarschijnlijk al in je keuken of voorraadkast. Dus haal alles te voorschijn, gooi het bij elkaar en draai die balletjes!

18 – 20 balletjes
Voorbereidingstijd: 15
Vriestijd:
Klaar in: 1 uur en 20 minuten

Ingrediënten

 • 250 gram kikkererwten
 • 2 eetlepels ahorn siroop
 • 3 eetlepels pindakaas
 • 1 vanillestokje
 • 125 gram pure chocolade

Bereidingswijze

 1. Laat de kikkererwten uitlekken (gooi het vocht niet weg, maar maak er heerlijke vegan merengue van ;).
 2. Droog ze daarna tussen twee schone handdoeken om te zorgen dat ze écht droog zijn.
 3. Doe de kikkererwten, ahorn siroop, pindakaas en vanille in de keukenmachine en maal tot het helemaal fijn is. Het gaat er dan als een soort deeg uit zien. Proef of je geen kikkererwtenstukjes meer proeft. Wel? maal dan verder. (Een staafmixer zou ook moeten kunnen.)
 4. Snijd ongeveer 50 gram van de pure chocolade in kleine stukjes en meng deze met een lepel door het “deeg”.
 5.  Rol balletjes van het deeg en leg ze op een bord met bakpapier.
 6. Zet het bord minimaal een uur in de vriezer.
 7. Maak vlak voordat je de balletjes uit de vriezer haalt de chocolade klaar. Snijd de overige chocolade in stukjes en smelt ongeveer 2/3 deel au bain-marie. Haal de chocolade van het vuur wanneer het bijna helemaal gesmolten is en gooi de overige chocolade erbij. Roer het door tot dat alles gesmolten is.
 8. Haal de balletjes uit de vriezer en rol ze één voor één door het chocolademengsel.
 9. Zet ze nog heel even terug in de vriezer en bewaar ze daarna in de koelkast.

Van het kikkererwtenwater kun je merengue maken dus mocht je zin hebben in een experiment gooi het sap dan niet weg! Zorg dan wel dat je een gewoon blik kikkererwten koopt. Ik had de pech dat ze die van Albert Heijn eigen merk niet meer hadden en dus voor die van Bonduelle moest gaan. Helaas is dit een variant waar minder vocht bij zit. Iets waar ze heel trots op zijn en wat dus op het blik staat aangegeven. Let dus goed op dat je de gewone versie met bonenwater neemt ;).

Ik heb de chocolade na het choppen door een vergiet gegooid om de echte ‘chocolate chips’ over te houden. Het schaafsel wat er overblijft heb ik later bij het smelten van de rest van de chocolade gebruikt.

stappen vegan chocolate chip cookie dough balletjes

Deze balletjes zijn heerlijk voor als je zin hebt in een zoete maar toch gezonde snack. Onlangs nam ik ze mee naar een vegan potluck tijdens Perron Plantaardig. Ze waren snel op en we hebben goede reacties gekregen!
Ik ben heel benieuwd naar jouw mening over deze ballen. Proef je de kikkererwten? Wat vind je van het idee om kikkererwten in je zoete snacks te gebruiken? Ik hoor het graag!

More about veganfiesta

Join the vegan revolution!

2 Comments
  1. Heerlijk dit ga ik maken!

   “Haal de balletjes uit de oven en rol ze één voor één door het chocolademengsel.” Vriezer bedoel je!

   Xx

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *