Op weg naar een veganistisch huishouden

augustus 19, 2016

Wanneer je de switch naar veganisme hebt gemaakt ken je dit gegeven vast wel: Je hebt nog allerlei artikelen en etenswaren met dierlijke producten in huis. Wat doe je hiermee? Natuurlijk is het helemaal aan jou wat je ermee doet, maar dit is hoe wij er tegenaan kijken. Handig om te weten is dat Chris en ik het afgelopen jaar bezig zijn geweest met het minimaliseren van onze spullen. Ik merk dat deze mindset heeft meegewerkt aan hoe we met de verandering naar een veganistisch huishouden om zijn gegaan.

Weggeven

voedselbankDe producten die we nog op voorraad hadden en nog in een gesloten verpakking zaten hebben we weggegeven. Deels aan vrienden en familie en deels aan de kringloopwinkel hier in de buurt. Bij de voedselbank hebben ze veel aan onaangebroken voedingsmiddelen. Heb je persoonlijke verzorgingsproducten over? Hiervoor vind je makkelijk een nieuwe eigenaar op je plaatselijke weggeefgroep op facebook.

Gebruiken

Aangebroken verzorgingsproductenSommige producten zijn al aangebroken. Met je half opgemaakte tube tandpasta of mascara maak je niemand meer blij. Mijn uitgangspunt is dat je deze beter gewoon op kunt maken. Je gebruikt dan dus geen diervriendelijke producten maar je gooit ook geen artikelen onopgemaakt in de prullenbak. Het verspillen van spullen is natuurlijk zonde. De volgende keer wanneer je dat product koopt zul je zeer waarschijnlijk een diervriendelijke variant kopen en dat is waar het uiteindelijk om draait.

SUPPLY AND DEMAND

Eigenlijk komt overal dezelfde gedachtegang weer terug. Kan iemand nog niets met dit artikel? Of is het iets wat we opmaken? Uiteindelijk doe je het meest met je nieuwe aankopen. Zolang dat gaat om diervriendelijke artikelen dan maak je het meeste verschil. Hier komt supply and demand bij kijken. Wanneer er bijvoorbeeld meer diervriendelijke shampoos verkocht worden dan niet-diervriendelijke, geloof mij maar, dan komen er steeds meer bedrijven die diervriendelijke shampoos gaan aanbieden. Uiteindelijk gaat het allemaal om geld en dat wat de consument graag wil hebben, leveren de bedrijven. Het gaat misschien langzaam en je denkt misschien wat maakt één mascara uit, maar het telt het allemaal op.

Ben jij bezig met de omslag naar een veganistisch huishouden? Voel je dan niet verplicht om alles meteen weg te doen. Denk na over of wat je doet echt een verschil maakt. Zo niet, dan zou ik zeggen maak het product verder op. De schade is gedaan en die maak je niet ongedaan door er direct een nieuwe goede versie van te kopen. Er is al genoeg afval in de wereld.

Kijk je hier compleet anders tegenaan? Dan ben ik erg benieuwd! Je bent welkom om een reactie achter te laten.

More about Felice

Felice is oorspronkelijk vegan geworden uit compassie voor de dieren. Ondertussen zijn hier veel meer redenen bijgekomen zoals het milieu en de gezondheid. Ze heeft interesse in kunst, diy, natuurlijke verzorgingsproducten, diervriendelijke cosmetica en slow-fashion.

2 Comments
  1. Hoi Felice,
   Een duidelijk verhaal en ik denk dat je gelijk hebt om geen spullen weg te gooien maar dit eerst op te maken. Zelf heb ik lang getwijfeld of het wel wat uitmaakt om als enige in een gezin van vier de ovetstap te maken naar o.a veganistisch eten. Zo stel ik mezelf vaak ook de vraag heeft dit dan wel zin? Maar ook na het lezen van je stuk zeg ik JA!!
   Het begin is er en ook al kan ik niet zeggen dat ik nu al veganist ben weet ik dat ik wel een weg ben ingeslagen. Er zullen bij ons dus dierlijke producten in huis blijven maar dat neemt niet weg dat er een begin is gemaakt. En uiteindelijk wordt er véél minder vlees gegeten doorr de andere gezinsleden omdar ik ook vaak alleen een veganistische maaltijd voorzet. Het grappige is dan dat al jullie recepten ziin goedgekeurd met de laatste hit de zelfgemaakte knoflooksaus!

   Ik blijf het een uitdaging vinden om hier goed mee om te gaan maar heb er vertrouwen in. Het gezegde ” je bent nooir te oud om te leren” is voor mij wel van toepassing!

   Groet,
   Jolanda

   1. Wat goed! Zo werkt het ook. Je denkt dat één persoon meer of minder geen verschil maakt maar dat is zeker niet waar! Naast dat alle kleine druppels een grote plas vormen is er ook nog het ripple effect. Er is altijd wel iemand om je heen die geïnteresseerd raakt in wat je doet of die je inspireert met lekker voor ze te koken 🙂

    Ik vind het supergoed dat je ervoor gaat! Keep it up!

    Groetjes,
    Felice

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *