Vegan balletjes in tomatensaus

augustus 15, 2016

Vegan balletjes in tomatensaus
[Yvonne] Mijn moeder maakte vroeger regelmatig gehaktballetjes in tomatensaus. Als kind was dat een van mijn favoriete gerechten. Gelukkig zijn de meeste vleesgerechten prima vegan te maken. Daarom deel ik vandaag deze vegan balletjes van witte bonen en champignons! Minstens zo lekker dan de vleesvariant. Ik vind het fijn dat ze helemaal plantaardig en onbewerkt zijn, zonder gekke toevoegingen. Je moet er even tijd voor uittrekken om ze te maken, maar dan heb je ook wat!

Hoeveelheid: voor 5 personen
Voorbereidingstijd:
Baktijd: 2 keer 20
Klaar in: 1 uur en 20 min

Ingrediënten

  • Olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • 2 uien
  • 400 gram champignons
  • 800 gram witte bonen (uit blik)
  • Ongeveer 150 gram boekweitmeel
  • 1 citroen
  • 1 el paprikapoeder
  • 2 el oregano
  • 2 el Italiaanse kruiden
  • 2 tl chilipoeder
  • Handje verse basilicum
  • Zout en peper naar smaak
  • Handje panko (optioneel)

Bereidingswijze

      1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
      2. Doe wat olijfolie in een pan. Snijd de knoflook klein en voeg toe.
      3. Snijd vervolgens de champignons in stukjes en voeg deze ook toe aan de pan.
      4. Laat de witte bonen even uitlekken en doe ze vervolgens ook in de pan. Laat alles een paar minuten garen.
      5. Pers het citroensap over het mengsel en voeg alle kruiden toe.
      6. Haal de pan van het vuur en voeg de basilicum in stukjes toe.
      7. Nu kun je met de staafmixer aan de slag. Mix alles fijn totdat er een zacht mengsel ontstaat. Er mogen nog best wat stukjes in blijven zitten.
      8. Het mengsel is nu nog te nat, dus voeg je wat boekweitmeel toe. Voeg meel toe totdat het mengsel wat steviger wordt, het hoeft niet helemaal stevig te zijn want dat gebeurt vanzelf in de oven.
      9. Leg nu wat panko, boekweitmeel, zout, peper, Italiaanse kruiden, paprikapoeder en chilipoeder op een schaaltje. Hier ga je de balletjes in rollen.
      10. Pak een lepel van het mengsel en rol het door schaaltje, draai het vervolgens met je handen tot een balletje. Doet dit tot het mengsel helemaal op is. Als het goed is kun je ongeveer 25 balletjes maken.
      11. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de balletjes daar op.
      12. Bak de balletjes 20 minuten en draai ze dan om. Bak ze vervolgens nog eens 20 min.

Mengsel balletjes  Paneermiddel  Ongebakken balletjes  Gebakken balletjes

Nu is het tijd voor de tomatensaus. Je kunt natuurlijk een tomatensaus uit de supermarkt gebruiken, maar het is nog veel lekkerder om er zelf een te maken! Volgende week volgt het recept voor een hele simpele, snelle tomatensaus.

tomatensaus

De vegan balletjes in tomatensaus serveer ik het liefst met aardappeltjes uit de oven en een lekkere salade. Maar ze zijn ook erg smaakvol als lunch op een Italiaanse bol met wat rucola!

More about veganfiesta

Vegan Fiësta is een samenwerking tussen drie dierenvrienden. Wij willen laten zien dat leven zonder het gebruik van dierlijke producten fijn, lekker en makkelijk is! Join our vegan fiësta!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *