Afwijken van de vleesetende norm

augustus 8, 2016

Sinds ik veganistisch eet krijg ik opvallend vaak opmerkingen in de trant van ‘Oh, dan mag je ook geen kaas meer! En ook geen eieren!’, ‘En mag je dan ook geen yoghurt meer?’. Ik kan het dan niet laten om te zeggen dat ik alles mag, maar dat ik het niet meer wil. Net zoals mensen die willen stoppen met roken, is het een bewuste keuze om dierlijke producten in zijn geheel te laten staan. Een keuze die ik helemaal zelf maak en waar ik me heel goed bij voel.

Jammer genoeg is het een keuze waar de maatschappij nog (vrijwel) niet op is ingericht. De algemeen geaccepteerde norm is vlees eten. Kaas wordt gezien als een delicatesse. Een eitje op zondagochtend is in veel gezinnen traditie. Degenen die hier nee tegen zeggen, zijn eigenlijk wel een beetje vreemd. Want als iedereen het doet zal het wel goed zijn, toch? Sociale normen hebben een ontzettend sterke invloed op ons gedrag. We laten ons (onbewust) vaak leiden door wat anderen zeggen of doen. Dat kan heel nuttig zijn, want we zijn niet in staat om bij iedere keuze die we maken een rationele afweging te maken. Dus gaan we af op heuristieken en omgevingsfactoren, zoals sociale normen. Waarom denk je dat boeken met de sticker ‘bestseller’ zo goed verkopen? Of hoe het komt dat Pokemon Go nu zo’n enorme hype is?

Dat iets door zoveel mensen decennialang geaccepteerd wordt betekent echter niet dat het nu nog steeds de beste keuze is. Van roken weten we tegenwoordig dat je er dood aan kunt gaan. En hoewel nog steeds veel mensen het doen, wordt het steeds minder normaal. Zelfs de overheid grijpt in. Hoe kan het dan dat iets dat zoveel leed veroorzaakt, ontzettend belastend is voor het milieu en ook nog eens niet zo best is voor je gezondheid, nog steeds normaal is en door de meerderheid geaccepteerd wordt? Waarom ligt de focus van de overheid op zaken als elektrische auto’s en afvalscheiding, terwijl de grootste milieuvervuilende factor de vee-industrie is? Hoe lang moet het nog duren voordat wij met z’n allen inzien dat minder vlees eten noodzakelijk is om nog iets van de wereld over te houden?

Chiara Appendino wijkt af van de vleesetende norm

In Italië is er eindelijk iemand opgestaan die een impopulaire mening durft uit te spreken en actie onderneemt. De nieuwe burgemeester van Turijn wil een vegetarische stad en begint bij het onderwijzen van basisschoolleerlingen over de voordelen van veganisme. Hoe cool is dat?!

Je kunt zelf ook nee zeggen. Ik zal niet zeggen dat het altijd makkelijk is. Natuurlijk vind ik het ook wel eens vervelend om ‘the odd one out’ te zijn. Ik heb echt niet altijd zin om te vragen of er ergens melk in zit, of te moeten uitleggen waarom ik iets niet eet. Maar het is een bewuste keuze die ik zelf maak en waar ik achter sta. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die er net zo over denken. Vegan- en vegetarische eettentjes zijn ontzettend in opkomst. Er is steeds meer interesse in deze leefstijl.  De norm gaat veranderen. Het is een kwestie van tijd.

More about Yvonne

3 Comments
  1. Zo waar wat je schrijft. Zelf eet ik ook geen vlees en vis maar gezien mijn leeftijd en het feit dat ik vroeger wel vlees at krijg ik ook veel opmerkingen. Nu kook ik ook regelmatig veganistisch en dat is helemaal bijzonder. Ook ik ben van de generatie melk moet . Daarom ben ik blij met jullie site en de recepten. Ik blijf jullie volgen! Groetjes Jolanda

   1. Hoi Jolanda,

    Wat leuk om te lezen dat het herkenbaar is (maar eigenlijk ook een beetje jammer). Het is niet altijd makkelijk om andere keuzes te maken dan de mensen in je omgeving. Maar een beetje ‘vreemd’ is ook niet erg, toch? Zolang je zelf maar achter je keuzes staat! Fijn dat onze site daar een beetje bij kan helpen. Er zullen nog vele lekkere recepten en blogs verschijnen :)!

    Groetjes, Yvonne

    1. Hoi Yvonne,

     Bedankt voor je reactie. En wat je schrijft een beetje “vreemd” is helemaal niet erg. Wat dat betreft wijk ik best wel af en het leuke is dat verwachten mensen dan weer niet van mij Voor nu is mijn uitdaging na de vakantie de worteltaart van Felice proberen te maken. Succes met de site!

     Groetjes,
     Jolanda

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *