“Maar ik vind kaas zo lekker!”

juli 22, 2016


kaaspizzaWanneer het ter sprake komt dat je veganistisch eet (meestal wanneer je ergens aan een maaltijd begint) zijn mensen vaak benieuwd naar wat je dan allemaal niet eet. Dit leg ik dan vrij kort uit en de reactie die ik dan regelmatig krijg is: “Vlees laten staan oké, maar ik zou toch echt niet zonder kaas kunnen!”.

Net als vele anderen kon ik mij geen leven zonder kaas voorstellen. Kaas is romig, vet en zout. Lekker op de pizza, een verse bruine boterham en het lekkerste laagje (dacht ik toen) van de zelfgemaakte groentelasagne. Dat kaas moeilijk te weerstaan is, was voor mij al heel lang duidelijk. Ik had alleen geen idee dat die verslaving ook echt ergens door veroorzaakt wordt.

Kaas bevat namelijk caseïne, een eiwit. Maar liefst 80% van alle proteïne in koeienmelk is caseïne. Wanneer je lichaam deze stof probeert af te breken lukt dit vaak niet volledig en blijft er casomorfine over. Dit blijft aan de opiaatreceptoren in je hersenen hangen en heeft een pijnstillende werking (zoals bij morfine). Simpel gezegd betekent dit dat je steeds weer opnieuw naar kaas blijft verlangen. Nu denk je misschien dat het niet erg is om een goed gevoel aan het eten van kaas over te houden, maar de waarheid is minder mooi. Net als morfine komt dit niet zonder bijwerkingen en kaas kan in het menselijk lichaam zorgen voor bewustzijnsverlaging, vermoeidheid en depressie.

De verslavende werking van kaas kan verklaren waarom het voor veel vegetariërs moeilijk lijkt om de stap naar veganisme te zetten. Dit was bij mij in ieder geval zo. Maar als je eenmaal weet van de gruwelen die in de zuivelindustrie plaatsvinden en je de kaas een paar weken kunt laten staan, zul je merken dat het daarna helemaal niet zo moeilijk is.

veganistische kaasTegenwoordig zijn er zelfs steeds meer lekkere plantaardige alternatieven te koop. Kaassoorten waar niet die verslavende stof in zit en belangrijker nog, waar geen dieren voor hebben geleden. Wilmersburger is daar een goed voorbeeld van, of de smeerkazen van Soyananda. Daarnaast is er nog edelgist waarmee je de kruidige smaak van kaas kan imiteren in een lekker eigengemaakt kaassausje of over de boterham met avocado. Naast dat dit erg lekker is, is het ook nog eens gezond! Edelgist zit namelijk vol B-vitamine. Zelf ben ik aan het experimenteren met het maken van kaas op basis van bijvoorbeeld cashewnoten, kijk hier voor een superlekker recept!

Ben je zelf je kaas-intake aan het afbouwen of heb je tips & tricks voor anderen die van hun verslaving af willen? Dan hoor ik het graag!

More about Felice

Felice is oorspronkelijk vegan geworden uit compassie voor de dieren. Ondertussen zijn hier veel meer redenen bijgekomen zoals het milieu en de gezondheid. Ze heeft interesse in kunst, diy, natuurlijke verzorgingsproducten, diervriendelijke cosmetica en slow-fashion.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *