Mannen weten waarom?

juli 20, 2016

Man aan het barbecuenIedere keer als ik de Jupiler reclame over ‘BBQ en Jupiler’ voorbij zie komen, denk ik ‘zouden mannen zich hier echt nog mee identificeren?’. Stoere, gespierde mannen die van heinde en verre bij elkaar komen om grote lappen vlees te bewonderen. Ik moet er altijd erg om lachen.

Waarom is dit nog steeds het beeld dat van de zogenaamde ‘echte’ man wordt geschetst? Is het eigenlijk niet veel mannelijker om ‘Nee’ te zeggen tegen  dierenleed en juist je eigen koers te varen?

De media is hier in ieder geval (nog) niet van overtuigd. Als er in een commercial een BBQ voorkomt, dan staat daarachter áltijd een man trots zijn worstjes om te draaien. Ook de TV-koks doen alsof er niks belangrijkers bestaat dan het lapje vlees dat ze liefkozend aan het bereiden zijn.

Het beeld van ‘echte mannen eten vlees’ refereert waarschijnlijk nog steeds aan de rol van de man als jager. Als je kijkt naar de situatie van nu, dan zijn het hooguit de koopjes waarop wordt gejaagd. Het vlees wordt je netjes in plastic bakjes aangereikt en van een heroïsche jacht is duidelijk geen sprake meer.

 We worden allemaal beïnvloed door reclame en andere media. Doordat vlees en mannelijkheid voortdurend met elkaar worden geassocieerd, is dit voor veel mensen nog steeds de standaard en is het vreemd wanneer iemand daarvan afwijkt. Het is tijd dat dit stereotype wordt verbroken.

Het idee dat je proteïne uit vlees nodig hebt om sterk te worden is gelukkig al op z’n retour. In mijn vorige blog schreef ik al over Arnold Schwarzenegger die promoot om de vleesconsumptie drastisch te verminderen en dit zelf ook aan het afbouwen is. Hierover zie of hoor je dan weer weinig tot niks in de reguliere media. En dat is jammer!

Een manier om het traditionele beeld te veranderen is denk ik juist door positieve voorbeelden te laten zien van veganistische mannen die aan hetzelfde beeld van een ‘echte’ man voldoen zoals dat wordt neergezet in de reclames; om aan te tonen dat vlees eten en mannelijkheid helemaal niks met elkaar te maken heeft. Wellicht verlaagt dit de drempel om wat vaker voor een plantaardig alternatief te kiezen, zonder dat iemand zich druk hoeft te maken over wat anderen daarvan vinden.

Gelukkig zijn er al genoeg voorbeelden van bekende mannen die deze positieve levensstijl promoten. Voorbeelden van bekende vegan acteurs zijn Liam Hemsworth, Joaquin Phoenix en Woody Harrelson. Ook topsporters ontdekken steeds meer de voordelen van het veganisme. Hieronder twee voorbeelden ter inspiratie!

More about Chris

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *