Een kruidig kaasje

juli 3, 2016

vegan kaas eindresultaat 1
[Felice] Al een paar keer eerder heb ik een recept gevolgd om plantaardige kaas te maken. De eerste keer was erg vies, de keer erna ging al iets beter maar nu heb ik een recept gevonden waarvan ik echt kan zeggen dat ik het lekker vind. Chris is ook fan 🙂

Hoeveelheid: 2 kleine kaasjes of 1 grotere
Voorbereidingstijd:
Afkoeltijd:
Klaar in:

Ingrediënten

 • 1/2 cup cashew noten
 • 1 theelepel basilicum
 • 1 theelepel oregano
 • 1/2 theelepel zout
 • 1 1/2 theelepel maizena
 • 1 kleine knoflook teen
 • 3 eetlepels voedingsgist
 • 1 eetlepel citroensap
 • 1 theelepel ahornsiroop
 • 1/2 cup water (2x)
 • 1 1/2 theelepel agar-agar poeder
 • optioneel: een beetje olie om vorm in te vetten

Bereidingswijze

 1. Week de cashewnoten ongeveer een uur in heet water.
 2. Giet de cashewnoten af en doe deze in de blender met de basilicum, oregano, knoflook, zout, maizena, voedingsgist, citroensap, ahornsiroop en 1/2 cup water.
 3. Mix de 1/2 cup water met het agar-agar poeder in een klein pannetje.
 4. Voeg de cashewmix toe en breng het aan de kook terwijl je goed blijft roeren.
 5. Giet het mengsel in een (ingevet) bakje en laat het 2 uur koelen in de koelkast
vegan kaas ingrediënten
vegan kaas mengsel
De cashewnoten zijn beter tot een gladde massa te mixen wanneer je ze van te voren laat inweken. Een uur in heet water was voldoende maar langer kan natuurlijk ook.

Giet de noten af en doe ze in de blender samen met de basilicum, oregano, knoflook, zout, maizena, voedingsgist, citroensap, ahornsiroop en 1/2 cup water. Meng dit tot een gladde massa. Proef of het genoeg gekruid is voor smaak.

Meng dan in een klein pannetje een halve cup water met het agar-agar poeder. Zet het vuur nog niet aan!
Agar-agar poeder kun je kopen bij de toko. Ze verkopen het in kleine zakjes en het is een goede vervanger voor gelatine. Het zorgt ervoor dat je baksel stevig wordt wanneer het afkoelt. Agar-agar moet je mixen terwijl het beslag koud is en dan verwarmen en weer af laten koelen om het te laten werken.

vegan kaas stap 3
vegan kaas in vorm

Voeg het cashewmengsel en het agar-agar met water toe en mix het geheel goed. Verwarm het nu tot het kookt. Blijf goed roeren zodat er niks op de bodem kan verbranden.
Als het kookt zie je het mengsel indikken. Wanneer dit gebeurt kun je het pannetje van het vuur halen en het mengsel verdelen over de bakjes die je gebruikt. Ik ben compleet vergeten mijn bakjes in te vetten, maar dit was geen probleem. Eenmaal afgekoeld kwamen ze makkelijk uit hun vorm.

De ‘kaas’ smaakt heerlijk op een geroosterde boterham of op toastjes. Combineer het met verse kruiden, tomaat en een beetje groene pesto en je hebt een feest op je bord!

Ik wou dat ik zelf op dit geniale recept gekomen was, maar dat is niet zo. Hier vind je de Engelse versie op thebuddhistchef.com

vegan kaas eindresultaat 2

More about veganfiesta

Join the vegan revolution!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *