De zoektocht naar een vriendelijke mascara

juli 2, 2016

dierproefvrije cosmeticaHet kopen van veganistisch eten zit ondertussen al helemaal in mijn systeem. Ik weet wat ik wel en niet kan kopen bij de supermarkt en wanneer ik in ben voor iets nieuws weet ik waar ik naar moet zoeken op de ingrediëntenlijst. Zeker nu de melk- en eiproducten ook vaak dikgedrukt vermeld staan in verband met allergieën. Oké, de E-nummers zijn wat lastig en je moet bijvoorbeeld weten dat melkzuur niet van de koe komt, maar verder is het allemaal prima te begrijpen.

Een heel ander verhaal is cosmetica. Mijn oude producten (lees: niet veganistische) beginnen op te raken en de zoektocht naar vegan make-up en verzorgingsproducten begint. Niet zo heel makkelijk moet ik zeggen. Wat een enorme hoeveelheid “geen-idee-waar-heb-je-het-over” tekst achter op die verpakkingen!

En als je dan uiteindelijk uitgevogeld hebt welke ingrediënten niet van dieren afkomen, dan ben je er nog niet. Dan komt namelijk de vraag: Is dit product op dieren getest? Gelukkig is deze vraag (tot op zekere hoogte) wat makkelijker na te gaan. Veel bedrijven hebben deze informatie op het Q&A gedeelte van hun website staan. Je kunt het merk ook intypen in google met ‘dierproefvrij’ erachter en kijken wat daaruit komt. Maar dit betekent vaak niet alles.Wil je het echt goed doen dan ben je er namelijk nóg niet.

De bedrijven hebben helaas een loophole ontdekt. Ze kunnen claimen tegen het uitvoeren van dierproeven te zijn en hun eigen eindproducten testen ze dan ook niet op dieren. Er zijn bedrijven die dit dierproefvrij noemen. De ingrediënten die zij inkopen om de producten mee te maken – WAIT FOR IT – kunnen alsnog getest zijn op dieren! Hier hoeft het bedrijf technisch gezien niks over te vermelden op hun pagina, zolang ze zelf maar geen zeep in de ogen van een konijn druppelen. Dus als jij denkt eindelijk guiltfree te kunnen genieten van een warm lavendelbad, kom je erachter dat je speurwerk nog altijd niet voorbij is.

BWC beauty without cruelty vegan make-up
BWC heeft een complete lijn die volledig proefdiervrij en vegan.

Ik raad je daarom aan het volgende als eerste te doen. Kijk op één of meerdere van deze websites:

Leaping Bunny voor een complete lijst merken waarvan ja zeker weet dat het goed is.

Logical Harmony heeft een fijne lijst omdat er ook achter staat wanneer een bedrijf 100% vegan producten heeft.

Wil je zeker weten dat het te krijgen is in Nederland? Kijk dan op naoki.nl. Zij (Sophie) heeft een enorme lijst die ze goed bijhoudt. Je vindt op haar website een lijst met Nederlandse dierproefvrije cosmetica, maar ook een lijst met cosmetica bedrijven die op dieren testen.

Zelf heb ik gemerkt dat je het beste eerst kunt opzoeken welke bedrijven er allemaal echt dierproefvrij zijn. Vervolgens ga je binnen die merken op zoek naar leuke make-up producten en lekkere verzorgingsproducten.

Met deze informatie ga ik op zoek naar een waterproof mascara. Wish me luck! Mocht je een tip hebben dan hoor ik het graag.

More about Felice

Felice is oorspronkelijk vegan geworden uit compassie voor de dieren. Ondertussen zijn hier veel meer redenen bijgekomen zoals het milieu en de gezondheid. Ze heeft interesse in kunst, diy, natuurlijke verzorgingsproducten, diervriendelijke cosmetica en slow-fashion.

2 Comments
   1. Hoi Astrid,
    Jazeker ben ik bekend met Shopzuiver. Sterker nog ik heb de mascara in juli bij jullie gekocht tijdens Perron Plantaardig in Utrecht 😉
    Zie hier de blogpost over die dag!
    Groetjes Felice

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *