Zijn alle veganisten dun?

juni 23, 2016

instagram zoekresultaten voor #veganZoek je naar de hashtag #vegan op instagram dan word je overstelpt met foto’s van lekkere maaltijden. Hier en daar vind je foto’s van veganisten. Over het algemeen zijn dit slanke mensen. Sterker nog: Je ziet strakke buiken, billen en benen voorbij komen. Eigenlijk zie je maar weinig gezette vegans tijdens zo’n snelle zoektocht, op een enkele before & after foto na. Betekent dit dat er alleen maar strakke vegans bestaan? En dat wanneer je een vegan lifestyle adapteert je je buikvet als sneeuw voor de zon ziet wegsmelten? Het antwoord is nee. Je kunt zo ongezond vegan zijn als je maar wilt.

Oreo’s, Heksenhyl drop, dropharingen, chips, koek… je kunt veel “slechte dingen” vinden wanneer je veganistisch eet. En als je wil kun je je hier net zo goed klem aan eten. Daar val je echt niet van af. Daarnaast is veel olie niet gemaakt van dieren, dus je zou alles in de frituur kunnen gooien. Dit draagt ook niet bij tot een slankere taille.

Er zijn dus wel degelijk veganisten met een maatje meer. Ikzelf ben er ook één van.

Toch moet ik bekennen dat sinds ik veganistisch eet dat maatje meer een maatje minder geworden is. 10 kilo ben ik verloren zonder hier echt bij na te denken of me uit de naad te sporten.

Toen ik nog maar net de switch gemaakt had van vegetariër naar veganist werd het kort een sport om te bedenken: “Wat kan ik nog eten?”. Een wereld ging voor me open en de zoektocht naar alles wat ik nog kon eten begon. Hierbij zaten wat van bovengenoemde voorbeelden. Ik dacht vooral dat ik heel gelukkig zou worden van alle snoep en koek die ik nog kon eten. Vervolgens gebeurde er iets geks. De drang naar suikerrijke en vette dingen nam af. Nooit gedacht dat ik dit mee zou maken, dat maatje meer is er namelijk niet zomaar aangekomen.

Het eten van meer groente en me niet meer druk maken om koolhydraten maakt dat mijn lichaam content is. De eetbuien die ik nog niet zo heel lang geleden kon hebben zijn zo goed als verdwenen. Ik word nu nog steeds heel gelukkig van eten. Het verschil is alleen dat dit eten niet altijd slecht voor me is. Een heerlijke groenteburger, aardappels uit de oven, pasta en nog meer aardappels (je raadt het: ik hou van aardappelen ;).

Eet ik dan nooit meer een gebakje of een zak Apenkoppen? Jawel! Zeker rond die tijd van de maand heb ik daar soms echt nog zin in en in het weekend verdwijnt er altijd nog een zak chips uit ons huishouden (dat bestaat uit Chris en ik). Het is alleen significant verminderd. Ik vermoed dat ik niet de enige ben die veganistisch is gaan eten en ineens wel de signalen van zijn lichaam beter herkent en daar gehoor aan kan geven. Iets wat mij eerder nooit lukte, omdat je jezelf tijdens een dieet onthoudt van bepaalde voeding wat altijd leidt tot overeten als je dan toch toegeeft.

Dus nee, niet alle veganisten zijn dun. Maar wanneer je zorgt voor een hoge groente en fruit inname, kan het maar zo zijn dat jouw lichaam ook wat meer in balans komt en minder schreeuwt om die dingen die je buikomvang doen groeien.

More about Felice

Felice is oorspronkelijk vegan geworden uit compassie voor de dieren. Ondertussen zijn hier veel meer redenen bijgekomen zoals het milieu en de gezondheid. Ze heeft interesse in kunst, diy, natuurlijke verzorgingsproducten, diervriendelijke cosmetica en slow-fashion.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *